Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάμος: Παρουσιάστηκε η μελέτη για την αποκάθαρση του πρώην ΚΥΤ

Η πρώτη φάση του έργου με τίτλο: «Οριστική απομάκρυνση του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου» ολοκληρώθηκε με την παράδοση της σχετικής μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και παρέδωσε την Πέμπτη στο Δήμο Ανατολικής Σάμου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Λογοθέτη, και του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου  Δημήτριος Λέκκας ανέφερε ότι έχει γίνει αυτοψία στο χώρο του πρώην ΚΥΤ έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων, έχει γίνει η ακριβής καταγραφή των υλικών και διαπιστώθηκε μικρή μόλυνση της περιοχής ενώ στη μελέτη έχει προβλεφτεί  και ο έλεγχος ποιότητας του εδάφους.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να γίνει ο διαχωρισμός, η περισυλλογή και η μεταφορά όλων των υλικών εκτός νησιού. Το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης μελέτης, το οποίο θα καλύψει το Υπουργείο Μετανάστευσης θα αγγίξει περίπου τα 3.000.000 ευρώ ποσό που όπως διευκρινίστηκε μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις ανατιμήσεις αλλά και τις πρόσθετες εργασίες αν και εφόσον απαιτηθούν.

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων της Ν.Δ στη διακυβέρνηση της χώρας στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της αναφορικά με το κλείσιμο του ΚΥΤ της πόλεως της Σάμου και της μείωσης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο στέκεται αρωγός στην Σάμο και στους Δήμους της ενώ ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα η έκταση του πρώην ΚΥΤ των 20 στρεμμάτων θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος από την πλευρά του αναφερόμενος στο πρώην ΚΥΤ τόνισε ότι πρόκειται για έναν χώρο «με θαυμαστικό τόνο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των ντόπιων». Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για να αποφασιστεί η τελική χρήση του. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη χρηματοδότηση του Δήμου ύψους περίπου 1,5 ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης για αγορά απορριμματοφόρων, πλυντηρίων κάδων, πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμό για τους εργάτες καθαριότητας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More