Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάμος: Προχωρούν σε μαζική κινητοποιήση οι εκπαιδευτικοί

Σε μαζική κινητοποιήση καλεί τους εκπαιδευτικούς ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου την Τετάρτη 10 Μαίου ημέρα διεξαγωγής των ελληνικών εξετάσεων PISA (ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών) ώστε να ακυρωθούν.

Συγκεκριμένα οι κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο όπου θα διεξαχθούν οι εν λόγω εξετάσεις, ενώ στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς έχει προκηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και ο Σύλλογος Δασκάλων Σάμου από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι.

Η εξέταση, που αποτελείται από ένα Γνωστικό Τεστ και ένα Ερωτηματολόγιο, αφορά στα γνωστικά πεδία “Μαθηματικά”, “Φυσικές Επιστήμες”, “Κατανόηση Κείμενου” και “Δημιουργική Σκέψη” και θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στο σχολικό εργαστήριο πληροφορικής των σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα στην Σάμο, στην Α/βάθμια, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο 2ο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου. Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και υπουργείο προωθούν και επιχειρούν να επιβάλλουν όλο το πλαίσιο της αξιολόγησης στον κλάδο, εκβιάζοντας τους νεοδιόριστους συναδέλφους να το αποδεχτούν, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνουν οι εξετάσεις «ελληνική PISA».

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμαρτύρονται καθώς θεωρούν τον συγκεκριμένο διαγωνισμό «ως εργαλείο προώθησης αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών στην Ελλάδα».«Η ελληνική PISA , δηλαδή οι διαπιστωτικές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου (PISA) στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου, αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης που δέχεται ο χώρος της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια και προέκταση όλων των αντιδραστικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί (αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, αυτονομία της σχολικής μονάδας , σκληροί εξεταστικοί φραγμοί κ.α.).Θα αποτελέσουν ένα ακόμη λιθαράκι στο αφήγημα, για την ανάγκη για περισσότερη και πιο «αποτελεσματική» αξιολόγηση. Θα αξιοποιηθούν ως εργαλείο συγχωνεύσεων και κλεισίματος σχολείων, δυσφήμισης του έργου των εκπαιδευτικών και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων τους, έντασης των ταξικών φραγμών και της απογοήτευσης των μαθητών από πολύ μικρή ηλικία» αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς για να ακυρώσουν την εξέταση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More