Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάμος : Συνεχίζεται και τον Αύγουστο το φεστιβάλ “Ηραία πυθαγόρεια”

«Νύχτα με πανσέληνο» η 1η Αυγούστου και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ- ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ συνεχίζονται τον Αύγουστο με συνδιοργανωτή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου με μια συναυλία του συγκροτήματος «Παύσις» και αναφορές σε αρχαία και παραδοσιακά μονοπάτια.

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα « Οι Ενάλιες Αρχαιότητες των Φούρνων» με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Κουτσουφλάκη. Η ενάλια αρχαιολογική έρευνα των Φούρνων αποτελεί ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α και του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σκοπός της έρευνας κατά τα πρώτα έτη (2015-2020) ήταν η καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη των αρχαίων, μεσαιωνικών και νεότερων ναυαγίων που βρίσκονται στα 20 περίπου νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που απαρτίζουν το αρχιπέλαγος των Φούρνων. Η επιφανειακή έρευνα διασκόπησης του υποθαλάσσιου πυθμένα ολοκληρώθηκε το 2020 με την ανακάλυψη και καταγραφή 58 ναυαγίων που χρονολογούνται από τα τέλη της αρχαϊκής περιόδου (6ος αι. π.Χ.) έως και το α΄μισό του 20ου αιώνα.

Η πλειονότητα των ναυαγίων μετέφερε αμφορείς, το κύριο μέσο συσκευασίας και διακίνησης υγρών προϊόντων από την αρχαιότητα έως και το τέλος της βυζαντινής περιόδου. Από το 2021 η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην ανασκαφή ενός ναυαγίου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων που βρίσκεται στον Άσπρο Κάβο, στις ανατολικές ακτές των Φούρνων, βόρεια του οικισμού Καμάρι.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 42-50 μέτρων, έχει διατηρήσει την συνοχή του και φέρει φορτίο από αμφορείς που προέρχονται από την Κριμαία, την Σινώπη και την Ηράκλεια του Πόντου. Αποτελεί μία μοναδική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ Αιγαίου και Μαύρης Θάλασσας κατά τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More