Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σέρρες: Επίτιμος διδάκτωρ του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας αναγορεύτηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

“Η Ευρωπαϊκή Εγνατία προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο είναι η Μακεδονία” είπε σήμερα από τις Σέρρες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στην πανεπιστημιούπολη των Σερρών σε μια πόλη που, όπως τόνισε, είναι η δεύτερη πατρίδα του μετά τη Χαλκιδική.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Τριπλή η χαρά μου για την τιμή που μου γίνεται

Συγκινημένος ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι για αυτόν είναι τριπλή η χαρά για την τιμή που του γίνεται: «Πρώτον, γιατί η διάκριση αυτή αφορά έναν τομέα τον οποίο διαχρονικά επεδίωκα και επιδιώκω να στηρίζω με τη δράση μου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Τον τομέα της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. Της ζώσας οικονομίας.

Δεύτερον, επειδή λαμβάνω τη διάκριση αυτή στις όμορφες Σέρρες, εδώ, στην Περιφέρειά μας, την Κεντρική Μακεδονία. Σε μια πόλη που με τίμησε ανακηρύσσοντάς με επίτιμο δημότη της και με πολλούς Σερραίους και Σερραίες που με τιμούν διαχρονικά με τη φιλία και την αγάπη τους. Έναν τόπο που κατέχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Που με την ιδιαίτερή μου πατρίδα, τη Χαλκιδική, δεν μας συνδέει μόνο η γεωγραφία, αλλά μοιραζόμαστε κοινούς ιστορικούς δεσμούς. Τον κοινό μας αρχιστράτηγο, τον Εμμανουήλ Παππά, αλλά και τον εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εκ μητρός ήταν κι αυτός Χαλκιδικιώτης», ενώ για τον τρίτο λόγο τόνισε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά επειδή λαμβάνει τη διάκριση αυτή από ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε μια αναδρομή στα προηγούμενα 35 χρόνια, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο σπούδασε, υπογραμμίζοντας ότι όσα κατάφερε τα χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο, στις σπουδές του σε τρεις διαφορετικές χώρες, τη μεγάλη τιμή για να γίνει ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, αλλά και τη διαχείριση πρωτόγνωρων συνθηκών στην Ευρώπη, όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η πανδημία και ο πόλεμος.

«Σήμερα, με όλα όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας, αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση για εμένα να λαμβάνω τη διάκριση αυτή εδώ, στην καρδιά της Μακεδονίας. Τον τόπο που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, με στρατηγική θέση για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στις μεταφορές, τα logistics, το εμπόριο, την ενέργεια και τις γεωπολιτικές προκλήσεις» είπε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας ότι η Μακεδονία μας είναι η “Ευρωπαϊκή Εγνατία” προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο.

Για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι είναι ένα ξεχωριστό ίδρυμα που, μέχρι πρότινος, αποτελούσε το μόνο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο που προσέφερε προγράμματα αποκλειστικά και μόνο στα αγγλικά και πρόσθεσε ότι με παρουσία, όχι μόνο στις Σέρρες, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στη Σίνδο και τη Θέρμη, την Κατερίνη και το Κιλκίς, το ΔΙΠΑΕ αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της Βόρειας Ελλάδας, συνιστώντας πόλο έλξης λαμπρών ακαδημαϊκών μυαλών, όχι μόνο από κάθε άκρη της Ελλάδας, αλλά και από κάθε άκρη της Ευρώπης και του κόσμου.

Στο περιθώριο της τελετής αναγόρευσης, η δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα προσέφερε στον κ. Σχοινά ένα καλάθι με τοπικά προϊόντας της Σερραϊκής γης.

«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης φοιτητών αλλά και στελεχών επιχειρήσεων» είπε ο κ. Σχοινάς υπογραμμίζοντας ότι: «Φύσει και θέσει μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο όχι μόνο για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή και τη Θεσσαλονίκη αλλά και εδώ στις Σέρρες, πόλη γενέτειρα “εθνικών πρωταθλητών” στην επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές, ο εξωστρεφής χαρακτήρας του ιδρύματός, μάλιστα, θεωρώ ότι ταιριάζει ιδιαίτερα και με τη δική μου εξωστρεφή, ευρωπαϊκή πορεία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More