Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα 27 Δεκεμβρίου, «ημέρα του κέικ φρούτων»

Αν και δεν είναι γνωστό ποιος ακριβώς δημιούργησε το κέικ φρούτων – που γιορτάζεται στις 27 Δεκεμβρίου (#FruitcakeDay) – πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι προήλθε από τη Ρώμη, πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Μια από τις πρώτες γνωστές συνταγές ήρθε από την Αρχαία Ρώμη και περιείχε σπόρους ροδιού, κουκουνάρια και σταφίδες ανακατεμένες με χυλό κριθαριού. Κατά τον Μεσαίωνα, το κέικ φρούτων περιείχε επίσης μέλι, μπαχαρικά και ζαχαρωμένα φρούτα.

(AP Photo/Larry Crowe)

Ξεκινώντας τον 16ο αιώνα, η ζάχαρη που έφερε από τις αμερικανικές αποικίες, καθώς και η ανακάλυψη ότι η ζάχαρη σε υψηλή συγκέντρωση μπορούσε να διατηρήσει τα φρούτα, οδήγησε στην παραγωγή μιας εντυπωσιακής ποσότητας ζαχαρωμένων φρούτων, τα οποία έκαναν τα φρούτα πιο προσιτά και δημοφιλή σε ορισμένες περιοχές του την υδρόγειο. Τα κέικ φρούτων εκείνης της εποχής ήταν αρκετά διαφορετικά από αυτά του σήμερα, τα οποία μπορεί να είναι παγωμένα, χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη, διαβητικά, με βάση το αλκοόλ ή απλώς ένα παραδοσιακό κέικ φρούτων.

 

(AP Photo/Jens Meyer)

Στην Ευρώπη, τα κέικ με φρούτα έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Λέγεται ότι τον 18ο αιώνα η παρασκευή τους ήταν απαγορευμένη γιατί περιείχαν πολύ βούτυρο ή ζάχαρη, συστατικά που ήταν περιορισμένα και θεωρούνταν ανθυγιεινά. Αργότερα, τα κέικ με φρούτα εγκρίθηκαν και πάλι προς πώληση και τον 19ο αιώνα ήταν απαραίτητα στις γαμήλιες τελετές σε πλούσιες οικογένειες στην Ευρώπη.

 

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More