Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σίδνεϊ: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου 1824), το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ συνεργάζεται με το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, συνδιοργανώνοντας μια εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του.

Ο Λόρδος Βύρων είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο ποιητής που έτεινε χείρα βοηθείας στο ελληνικό έθνος σε μια περίοδο μεγάλης ανάγκης. Αυτός ο στενός δεσμός με την Ελλάδα επεκτείνεται στην ποίησή του, καθώς και στη μετέπειτα πρόσληψή της και στην επιρροή που άσκησε στην ελληνική λογοτεχνία.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι καθηγητές Mark Byron και Βρασίδας Καραλής από το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, οι οποίοι θα σκιαγραφήσουν την ιδιαίτερη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα και θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν μια σύντομη αποτίμηση της επιρροής του έργου του, εξηγώντας τι σημαίνει για την ελληνική λογοτεχνία το γεγονός ότι ο Λόρδος Βύρων θεωρείται πλέον ως «Έλληνας ποιητής».

Οι ομιλητές

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι κύριοι τομείς έρευνας του καθηγητή Βρασίδα Καραλή εκτείνονται στις Νεοελληνικές, Βυζαντινές και Πολιτισμικές Σπουδές, ενώ πιο πρόσφατα, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχει ενταχθεί η Καινή Διαθήκη.

Έχει επίσης ασχοληθεί με τη μετάφραση, ιδιαίτερα του Αυστραλού συγγραφέα και κατόχου του βραβείου Νόμπελ, Patrick White, έχοντας μεταφράσει τρία από τα σημαντικότερα μυθιστορήματά του στα Ελληνικά (Voss, The Vivisector και A Cheery Soul).

Για τις υπηρεσίες του τιμήθηκε με το Federation Medal από την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, το 2003.

Ο καθηγητής, Mark Byron, διδάσκει και δημοσιεύει σχετικά με όλα τα είδη του Μοντερνισμού: πεζογραφία, ποίηση, δράμα και κινηματογράφο, καθώς και κειμενική θεωρία.

Επί του παρόντος ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο κορυφαίοι μοντερνιστές συγγραφείς –James Joyce, Ezra Pound, Samuel Beckett και άλλοι– επηρεάστηκαν από την πρώιμη μεσαιωνική σκέψη στο έργο τους.

Η έρευνά του επικεντρώνεται επίσης και στις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις του Διατλαντικού Μοντερνισμού και της Σύγχρονης Λογοτεχνίας με τις καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές παραδόσεις της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 18 Απριλίου και ώρα 19:00 στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με κράτηση απαραίτητη στο: https://www.trybooking.com/events/landing/1172039?

Πηγή: Νέος Κόσμος
Φωτογραφία: AAP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More