Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαουδική Αραβία: Στην εκτέλεση πέντε καταδικασθέντων για τρομοκρατία προχώρησαν οι αρχές – Ανάμεσά τους ένας Αιγύπτιος

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν πως εκτέλεσαν χθες Δευτέρα πέντε άνδρες, τέσσερις υπηκόους της χώρας κι έναν πολίτη της Αιγύπτου, που είχαν κατηγορηθεί για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο χώρο λατρείας.

Η εξέλιξη αύξησε στους 68 τον αριθμό των θανατώσεων από την αρχή της χρονιάς στο σουνιτικό βασίλειο, το οποίο συγκαταλέγεται στα κράτη του κόσμου όπου εφαρμόζεται συχνότερα η εσχάτη των ποινών, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Οι πέντε είχαν καταδικαστεί για τη διάπραξη επίθεσης με απολογισμό πέντε νεκρούς και αρκετούς τραυματίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πότε, ούτε πού ακριβώς.

Δικαστήριο τους έκρινε εξάλλου ένοχους ως προς την κατηγορία πως ανήκαν σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Από τις αρχές του Μαΐου, πάνω από είκοσι άνθρωποι έχουν εκτελεστεί μετά τις καταδίκες τους για υποθέσεις τρομοκρατίας, οι περισσότεροι στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου, περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες.

Την περασμένη χρονιά η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 147 ανθρώπους, τους 81 εκ των οποίων μέσα σε μια μέρα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Έχουν γίνει πάνω από 1.000 εκτελέσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015 ο βασιλιάς Σαλμάν και ο γιος του Μοχάμεντ έγινε διάδοχος του θρόνου και de facto ηγέτης της χώρας, σύμφωνα με απολογισμό της βρετανικής οργάνωσης Reprieve και της ευρωσαουδικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα στην αρχή της χρονιάς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More