Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σερβία-Κόσοβο: Διαφωνία για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, σημαντική συμφωνία για τους αγνοούμενους πολέμου

Απέτυχε η πρώτη συνάντηση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν συμφώνησαν στο κύριο θέμα της συνάντησης που ήταν η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ΕΣΔ). Την συζήτηση συντόνιζαν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο διαμεσολαβητής για το ζήτημα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Άλμπιν Κούρτι απέρριψε το σχέδιο καταστατικού της Ένωσης Σερβικών Δήμων που παρουσίασε η σερβική πλευρά και το οποίο προέβλεπε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη το 2013. Ο Κούρτι επικαλέστηκε συνταγματικό κώλυμα και παρουσίασε μία δική του εκδοχή του καταστατικού η οποία δεν λαμβάνει καθόλου υπ όψιν  τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Κόσοβο  προ δεκαετίας  αλλά βασίζεται στην διακρατική συμφωνία Σερβίας – Κροατίας για την προστασία των μειονοτήτων.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την συνάντηση, δήλωσε ανήσυχος για το μέλλον του διαλόγου.

«Είμαι πολύ ανήσυχος, γιατί στο βασικό ζήτημα, το θέμα της συγκρότησης της ΕΣΔ, έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι η Πρίστινα δεν θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Προσκρούσαμε σε τοίχο» ανέφερε σε Σέρβους δημοσιογράφους ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε την πρόθεση του να συμβάλει για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αλλά τόνισε και την αποφασιστικότητα του να επιμείνει στην εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες είναι η συμφωνία που επετεύχθη για τους αγνοούμενους πολέμου. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα ανταλλάξουν πληροφορίες αλλά και έγγραφα ακόμη και εκείνα που χαρακτηρίζονται απόρρητα για να εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων. 

«Η εύρεση και η ταυτοποίηση των 1.621 ανθρώπων που αγνοούνται από την περίοδο των συγκρούσεων είναι σημαντική προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις οικογένειες να συμβιβαστούν με τη μοίρα των αγαπημένων τους. Ήταν πάντα προτεραιότητα στον διάλογο κα δεν ήταν καθόλου εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία», υπογραμμίζει σε δήλωση του  ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More