Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε αναμονή του πορίσματος για τη “μαύρη τρύπα” στη ΔΕΥΑΧ

Το θέμα του πορίσματος για τη «μαύρη τρύπα» στη ΔΕΥΑΧ  από τη Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, μετά από εισαγγελική εντολή, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, το απόγευμα της Τετάρτης.

Το θέμα ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος Μύρων Γιακουμογιαννάκης, ο οποίος ζήτησε να γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ελέγχου, που –σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργο Φραγκιαδάκη- αφορά στα έτη 2015 και 2016.  Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη οι έλεγχοι έγιναν μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ αναμένεται το πόρισμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Χρυσούλα Χατζηδάκη, τον Φεβρουάριο του 2023  είχε κάνει  λόγο για οικονομική διαφορά ανάμεσα στο εμπορικό και λογιστικό απολογισμό, η οποία μάλιστα φάνηκε να προέρχεται από υπάλληλο που μπορούσε να διαγράφει οφειλές και που ο υπάλληλος αυτός έγινε αποκλειστικός χρήστης του συστήματος (ενώ παλιά υπήρχαν και άλλοι).

Τότε μάλιστα, σε συνέντευξή της αναφέρθηκε σε μια οικονομική διαφορά που εντοπίστηκε στον εμπορικό και λογιστικό απολογισμό ύψους 107.000 ευρώ, ένα πειθαρχικό και άλλες ατασθαλίες που διαπίστωσε και που τα έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Τα σημεία που είχε θίξει η κα Χατζηδάκη:

Στην έκθεση ελέγχου για τη χρήση 2019, που κατατέθηκε το Μάρτιο του 2022 (η έκθεση του 2018 κατατέθηκε Οκτώβριο του 2021) διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ απαιτήσεων Γενικής Λογιστικής και του εμπορικού Ισοζυγίου υδροληπτών (εκεί που καταγράφονται οι απαιτήσεις της επιχείρησης έναντι των καταναλωτών) κατά την 31/12/2019. Αυτά τα δύο έπρεπε να συμφωνούν. Επίσης καταγράφηκαν μεταβολές του συνολικού αριθμού των απαιτήσεων της επιχείρησης σε προηγούμενες ημερομηνίες. Πχ την μια ημέρα το υπόλοιπο κατά την 31/12/2019 εμφανίζονταν χ και τις επόμενες το υπόλοιπο κατά την ίδια ημερομηνία φαινόταν διαφορετικό. Ως εκ τούτου, έπρεπε να διερευνηθεί γιατί γινόταν αυτό, αν αυτή η παρέμβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα απαιτήσεων της επιχείρησης από υδρολήπτες συνιστούσε ανθρώπινο λάθος, κακό χειρισμό του προγράμματος ή κάτι άλλο.

Επίσης στην Έκθεση ελέγχου της χρήσης 2016, η οποία είχε διενεργηθεί από άλλη ελεγκτική εταιρεία, αναφερόταν ότι είχε καταγραφεί διαφορά 650 χιλ ευρώ μεταξύ των δύο ισοζυγίων. Η διαφορά αυτή διαγράφηκε από τα βιβλία της Γενική Λογιστικής, ενώ εκ νέου δημιουργήθηκε νέα διαφορά. Και η εν λόγω έκθεση ελέγχου ανέφερε την ανάγκη διερεύνησης των διαφορών αυτών.

Επισημάνθηκε α) η ανάγκη να κλειδωθεί το πρόγραμμα και να μη παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής των στοιχείων σε προηγούμενες ημέρες από την τρέχουσα ημερομηνία και β) η ανάγκη ύπαρξης μόνο ενός superuser (εξουσιοδοτημένου ατόμου) που να μπορεί να κάνει μεταβολές σε περίπτωση διαπιστωμένου λάθους. Η εν λόγω ανάγκη καθώς και τα ανωτέρω γνωστοποιήθηκαν και εγγράφως στον κ. Δήμαρχο.

Έτσι παγιώθηκε μια διαφορά μεταξύ των δύο Ισοζυγίων 107 χιλ περίπου, η οποία προερχόταν πριν την 31/12/2019 και καταγράφηκε στις τροποποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2020 από την υπηρεσία καθώς και η ανάγκη για διερεύνηση αυτής.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε:

Α) Μια καταγγελία, μια διαπίστωση για παρέμβαση στο πρόγραμμα των εμπορικού υδροληπτών, (εμπορικό είναι εκεί που καταγράφονται οι απαιτήσεις των καταναλωτών έναντι της επιχείρησης), ένα πειθαρχικό, πολλά αναπάντητα ερωτήματα από αυτούς που διενέργησαν την ΕΔΕ, (λόγω έλλειψης ειδίκευσης από το προσωπικό και τα μέλη του Δ.Σ. που την διενέργησαν) αν ήταν οι μόνες παρεμβάσεις, μια δεύτερη αναφορά του υπαλλήλου που πέρασε από ΕΔΕ, ότι άλλος υπάλληλος χειριζόταν το εμπορικό σύστημα και δημιουργήθηκε η διαφορά των 107 χιλ. ευρώ.

Με βάση τα όσα αναφέρονταν στις τροποποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2020 και στο πόρισμα της ΕΔΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης αποφάσισε να ζητήσει από την Εποπτεύουσα Αρχή, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έλεγχο για να διαπιστωθεί αν ήταν οι μόνες παρεμβάσεις στο σύστημα αυτές που διαπιστώθηκαν από την ΕΔΕ, όπως άλλωστε ζητούσε και το πόρισμα αυτής, καθώς και που οφείλονταν η διαφορά των 107 χιλ ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More