Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δεύτερο γύρο Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Τις διαφορές τους στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαίου θα λύσουν οι δύο διεκδικητές των προεδρικών εκλογών, Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην Τουρκία. Με ποσοστό 49,5%, και διαφορά τεσσεράμισι μονάδων από τον αντίπαλό του, ο Ερντογάν παραμένει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Από την άλλη, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, για άλλη μια φορά απέτυχε να κερδίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που τον θέτει υπό αμφισβήτηση, εντός της Συμμαχίας. Ρόλο ρυθμιστή αποκτά ο Σινάν Ογάν, διαμηνύοντας πως θα υποστηρίξει την αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο, υπό την προϋπόθεση να μην κάνει παραχωρήσεις στους Κούρδους.

«Πάμε σε δεύτερο γύρο με διαφορά 2,5 εκατομμύρια ψήφους» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα στο Twitter μετά τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών.

«Μην πέσετε σε απόγνωση, θα πάρουμε τις εκλογές», διεμήνυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στους οπαδούς του.

Ο Ερντογάν «σάρωσε» στις σεισμόπληκτες περιοχές

Η διαφορά των πέντε σχεδόν μονάδων δίνει στο κόμμα του Ερντογάν την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και του λύνει τα χέρια στη διακυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα η Συμμαχία Λαού συγκέντρωσε 322 έδρες ενώ η Συμμαχία Έθνους μόλις 213 έδρες με τα υπόλοιπα κόμματα να καταλαμβάνουν στην τουρκική εθνοσυνέλευση μόλις 65 έδρες.

Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρότι συγκέντρωσε την υποστήριξη του συνόλου της αντιπολίτευσης, για άλλη μια φορά ηττήθηκε από τον Ερντογάν, γεγονός που τον θέτει άμεσα υπό αμφισβήτηση, εντός της Συμμαχίας. Οι δύο διεκδικητές των τουρκικών εκλογών θα λύσουν πλέον τις διαφορές τους στον β’ γύρο που θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για τα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε ο περιχαρής ο Ερντογάν ενώ ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την άποψη ότι θα νικήσει: «Θα νικήσουμε σίγουρα στο δεύτερο γύρο. Θα το δείτε όλοι».

Με δεδομένο ότι για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του ο Ερντογάν, χρειάζεται πλέον ένα ελάχιστο ποσοστό ψήφων, είναι κρίσιμο το που θα κατευθυνθούν στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι του Σινάν Ογάν. Ο Αζερικής καταγωγής υποψήφιος, με τις ακροδεξιές απόψεις, άρχισε ήδη τα… τουρκικά παζάρια, διαμηνύοντας πως θα υποστηρίξει την αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο, υπό την προϋπόθεση να μην κάνει παραχωρήσεις στους Κούρδους. Ωστόσο, παρά τα παζάρια του Ογάν είναι άγνωστο εάν οι οπαδοί του ακολουθήσουν την προτροπή του.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικό Άρθρο: Τουρκία: Δεν έπεισε η «συμμαχία των έξι» – Το «κόλπο γκρόσο» του Ερντογάν που του έδωσε την πρωτιά

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More