Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν Μπάιντεν και Νετανιάχου

Την ιστορική εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να προωθήσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρωθυπουργός του Ισραήλ, Τζο Μπάιντεν και Μπεντζαμίν Νετανιάχου, αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, όπως αποκαλύπτει ο αμερικανικός Τύπος, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο η Σαουδική Αραβία να γίνει η δεύτερη χώρα στην Μέση Ανατολή με δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου, κάτι που ενισχύει τους φόβους για κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή. 

Μάλιστα, η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργού δεν έγινε στον Λευκό Οίκο αλλά στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον προς το Τελ Αβίβ. Δυσαρέσκεια που ήδη εκφράστηκε από τις διαδηλώσεις ισραηλινών και της ισραηλινής ομογένειας με αφορμή την παρουσία του Νετανιάχου στην πόλη.

«Θα συζητήσουμε κάποια δύσκολα θέματα και αυτά είναι η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών που βρίσκονται στο κέντρο της συνεργασίας μας, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων και των ισορροπιών στα συστήματά μας και τη διαφύλαξη της πορείας προς μια διαπραγματευόμενη λύση δύο κρατών , διασφαλίζοντας ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάινεν.

Μπορεί οι αντιδράσεις των Ισραηλινών να αφορούν την εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Τελ Αβιβ όμως τη συνάντηση Μπάιντεν Νετανιάχου απασχόλησε κυρίως η πλήρης αποκατάσταση διπλωματικών δεσμών του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία ,

«Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία σας κύριε Πρόεδρε μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μια ιστορική ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Ριάντ επεξεργάζονται σχέδιο που θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να γίνει η δεύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή που θα εμπλουτίζει ουράνιο.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι FOX ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα αναγκαστεί να ακολουθήσει. «Εάν αυτοί αποκτήσουν (πυρηνικό όπλο) πρέπει να αποκτήσουμε κι εμείς. Για λόγους ασφαλείας και για ισορροπία στη Μέση Ανατολή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More