Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κατάσταση συναγερμού την Τετάρτη η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Κατηγορία κινδύνου 5 για πυρκαγιές

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς Ακραίος Κίνδυνος Πυρκαγιάς  (Κατηγορία Κινδύνου 5 – κόκκινος συναγερμός ) προβλέπεται  την  Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στις Π.Ε. Τρικάλων, Καρδίτσας  και στις Σποράδες προβλέπεται Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4).

Με εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού τίθενται σε κατάσταση συναγερμού όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που εμπλέκονται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Με έκτακτα μέτρα καλούνται να δράσουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι. Ειδικότερα οι Δήμοι καλούνται να  ενημερώσουν  τους δημότες τους ανά Τοπική Κοινότητα και να συστήσουν  ομάδες περιφρούρησης  και επιφυλακής. Καλούνται επίσης να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με  διασπορά μηχανημάτων  έργου και υδροφόρων.  Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Καμία εργασία στην ύπαιθρο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας  καλεί τους πολίτες να αποφύγουν  οποιαδήποτε εργασία στην ύπαιθρο και οποιαδήποτε ενέργεια  από την οποία μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά ( ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κάπνισμα μελισσών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν  καπνό η φωτιά οι πολίτες καλούνται  να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 και τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112  και να  ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Αύριο  Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απόφαση απαγόρευσης  κυκλοφορίας  εκδίδεται  για περιοχές όπου προβλέπεται κατηγορία κινδύνου 3 (Υψηλή), κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) ή κατηγορία 5 (κατάσταση συναγερμού), βάσει του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π..

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More