Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κρίση η ενέργεια – Μέτρα λαμβάνει η Ευρώπη (video)

Δεδομένων των διαστάσεων που έχει λάβει πλέον η ενεργειακή κρίση, οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε έκτακτα μέτρα με στόχο κυρίως τη μείωση της ζήτησης. Μάλιστα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για μια πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, ενώ τις προθέσεις της αποκαλύπτει η ίδια η Μόσχα.

Με τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να βρίσκονται πλέον μόλις στο 40%, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα ακόμα και για πλήρη διακοπή των εισαγωγών από Μόσχα, όπως άλλωστε προειδοποίησε και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

«Δε θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Ρωσία να συνεχίσει να εγείρει ζητήματα και να βρίσκει αφορμές για να μειώνει περαιτέρω τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη και ίσως να τις σταματήσει εντελώς», δήλωσε ο Φατίχ Μπαϊρόλ, επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί ότι βρήκε νέους αγοραστές στις αναδυόμενες αγορές, λέγοντας: «Και φυσικά δεσμευόμαστε πλέον στη διαδικασία επαναδρομολόγησης των εμπορικών ροών και των ξένων οικονομικών σχέσεων μας με πιο αξιόπιστους διεθνείς εταίρους, κυρίως τις χώρες των BRICS».

Και καθώς η Μόσχα πουλά φθηνότερο πετρέλαιο και αέριο σε άλλους πελάτες, ο Σεργκέι Λαβρόφ μεταβαίνει στην Τεχεράνη, ενώ η Κομισιόν εξαπολύει επίθεση στη Μόσχα για τις αυθαίρετες κινήσεις. Οι τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονται στα 125 ευρώ, όμως οι φόβοι για νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα.

«Θα μειώσουμε το ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 10% στο 5%», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Αναστολή του Ομοσπονδιακού φόρου καυσίμου αναμένεται να ζητήσει και ο Μπάιντεν, ενώ μέτρα στήριξης ανακοινώνει και η βρετανική κυβέρνηση, μετά το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού.

«Χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε την αύξηση των τιμών, να μειώσουμε τον πληθωρισμό και να χτίσουμε μία ισχυρότερη οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

Εν τω μεταξύ, για ένατη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στον Ισημερινό. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με δακρυγόνα, αλλά και χρήση πλαστικών σφαιρών. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More