Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σημαντική συμμετοχή στην Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Δήμου Χίου (video)

Το κάλεσμα του Δήμου Χίου μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών (Κοινωνικό φαρμακείο, Κέντρο Κοινότητας) και φορέων του νησιού έφεραν αποτέλεσμα στην ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, 15/2.

Συλλέχτηκαν συνολικά 54 μονάδες αίματος, την Πέμπτη το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου, καθώς και 3 δείγματα για δότη μυελού των οστών, σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια να φτάσει παντού το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Τονίζοντας ότι βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση (και) του παιδικού καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση, η αιματολόγος του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου Ηλέκτρα Δημητρακοπούλου εστίασε στο πόσο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να δούμε από την αρχή τα συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στο να έχουν αποτέλεσμα οι θεραπείες. Και εδώ φαίνεται και η ταξικότητα της ασθένειας, σε χώρες με υψηλό εισόδημα η ίαση φτάνει στο 80%, σε αντίθεση με τις φτωχές χώρες όπου πέφτει κάτω του 30%. Ενώ στα αρνητικά της χώρας μας ότι έχουμε υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. Στην Ελλάδα έχουμε 16 παιδιά ετησίως με καρκίνο σε πληθυσμό 100.000, ενώ στην Ε.Ε. έχουμε 15 παιδιά στον ίδιο πληθυσμό.

Σε αυτό τον αγώνα πρόληψης και θεραπείας η αιμοδοσία είναι πολύ σημαντική. Εχουμε αναιμίες που παρουσιάζονται σε αυτά τα παιδιά και λόγω της νόσου αλλά και της τοξικότητας της θεραπείας που λαμβάνουν, οπότε είναι σημαντικό να αιμοδοτούμε όλο και περισσότεροι και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Δήμος Χίου σημείωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλέαρχος Χρύσης, αλλά και φορείς όπως το παράρτημα Χίου της Διεθνής Ενωσης Αστυνομικών υπαλλήλων, σχολίασε ο Ζαφείρης Λασκαρίδης.
Σε ότι αφορά τις ανάγκες σε μονάδες αίματος, από το αρμόδιο τμήμα του Σκυλίτσειου νοσοκομείου σημειώνουν ότι πάντα υπάρχουν όμως γίνονται προσπάθειες όχι μόνο να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού αλλά να στέλνεται αίμα και σε άλλα νοσοκομεία. Σημαντικό στοιχείο η διοργάνωση αιμοδοσιών σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών. Ετσι την προσεχή Τετάρτη, 21/2 και μάλιστα απόγευμα έχει προγραμματιστεί εθελοντική αιμοδοσία στο χωριό Νεοχώρι και την επόμενη Κυριακή, 25/2/2024 στο χωριό Καλλιμασιά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More