Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σκυταλοδρομία Λέξεων»: Έξι γυναίκες από διαφορετικές χώρες, ένα συλλογικό διήγημα στα ελληνικά

«Μία για όλες και όλες για μία» δηλώνουν οι έξι γυναίκες δημιουργοί του συλλογικού διηγήματος «Για όλα φταίει ο Δουμάς», μετά από το τρίμηνο ταξίδι δημιουργικής γραφής στη γλώσσα της δεύτερης πατρίδας τους, της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Refugee Week Greece με φετινή θεματική «Συμπόνια στην πράξη», το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ) σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών «Γέφυρες» παρουσίασαν στον Πολυχώρο Myrtillo το αποτέλεσμα της δράσης «Σκυταλοδρομία λέξεων», ενός συγγραφικού ταξιδιού τριών μηνών με τελικό προορισμό ένα συλλογικό διήγημα – περιπέτεια με τίτλο «Για όλα φταίει ο Δουμάς». Τη δράση υποστήριξαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη, η οποία πήρε τελευταία τη σκυτάλη και έγραψε τον επίλογο της ιστορίας, συντόνισε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την ομάδα δημιουργικής γραφής. «Η γλώσσα είναι το πεδίο στο οποίο μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς. Μέσα από το κείμενό σας μπορώ να καταλάβω όλο το ταξίδι που έχετε κάνει έως εδώ, το οποίο μέσα από αυτή τη δράση έχει πάρει έναν πολύ απολαυστικό και παιγνιώδη χαρακτήρα», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση.

Ευτυχία Γιαννάκη © Αφροδίτη Κωνσταντοπούλου

Η ιδέα για την ανάπτυξη ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής προέκυψε μέσα από τα δωρεάν σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που αυτό το διάστημα υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα «Γέφυρες» μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) με υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Όταν καταμεσής της πανδημίας της COVID-19 ξεκίνησαν στον Δήμο Αθηναίων τα σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση με τη σπουδαία συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, ξέραμε ότι προσφέρουμε κάτι που χρειάζονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν μαζί μας για πάνω από 20 χρόνια. Τα μαθήματα, μαζί με τις παράλληλες δράσεις, τα βλέπουμε σαν ένα εργαλείο για τους ανθρώπους αυτούς το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν ώστε να χτίσουν δημιουργικά και αυτόνομα τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα», είπε η Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την Υποστήριξη και Κοινωνική Ένταξη Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

Μελίνα Δασκαλάκη και Ηλιάδα Διαμαντώνη © Αφροδίτη Κωνσταντοπούλου

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα δημιουργικής γραφής έχουν όλες πετύχει στις εξετάσεις με στήριξη από αυτά ακριβώς τα σεμινάρια, προέρχονται από διαφορετικές χώρες, συγκεκριμένα την Ουκρανία, τη Μολδαβία και το Ουζμπεκιστάν, και ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Μοιράστηκαν ιστορίες προσωπικές και φανταστικές, διαμόρφωσαν αφηγηματικούς χαρακτήρες και ανέπτυξαν δεσμούς μέσα από τη γραφή.

«Με τη δράση αυτή οι μαθήτριες απέκτησαν μεγαλύτερη εμπλοκή ως ομάδα, δημιούργησαν φιλίες, έμαθαν ότι μπορούν να γράφουν, να σκέφτονται και να ονειρεύονται στην ελληνική γλώσσα και να αναλογιστούν λίγο βαθύτερα τι σημαίνει για αυτές αυτή η δεύτερη πατρίδα», είπε η Ηλιάδα Διαμαντώνη, εκπαιδεύτρια ενηλίκων της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στην ομάδα εθελοντών «Γέφυρες» η οποία συντόνισε την ομάδα δημιουργικής γραφής ενώ η κα Δασκαλάκη συνέχισε: «Η σκέψη ότι μετανάστες και πρόσφυγες παράγουν λογοτεχνία σε γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους, συνδέονται και βοηθιούνται μέσα από αυτήν τη συλλογική έκφραση, μας φάνηκε πολύ σπουδαία υπόθεση».

Η συμμετέχουσα Άτζελα Τερλέτσκαγια είπε ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για την ίδια: «Κάθε συνάντηση ήταν σαν ένα νέο κομμάτι στη ζωή μου».

Παιχνίδι με τις Λέξεις © Αφροδίτη Κωνσταντοπούλου

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ομαδικό παιχνίδι ανάπτυξης «Παράξενων χαρακτήρων» που έβαλε το κοινό στη διαδικασία να κατανοήσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η δημιουργική γραφή στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Διαβάστε την έκδοση «Για όλα φταίει ο Δουμάς» εδώ.

Μάθετε περισσότερα για τα Σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση εδώ.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More