Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σλοβακία: Απαγορεύει την εισαγωγή σιτηρών απο την Ουκρανία

Η προσωρινή κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε, τη Δευτέρα,  απαγόρευση, από τις 19 Απριλίου, της εισαγωγής σιτηρών και ορισμένων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, όπως ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά, κρασί και μέλι.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για ουκρανικά προϊόντα που διέρχονται από τη Σλοβακία σε τρίτες χώρες, αναφέρουν οι TASR και AFP.

Όπως είπε ο υπουργός Γεωργίας, Samuel Vlcan, στον Τύπο, το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία του αγροτικού τομέα της Σλοβακίας, καθώς και της υγείας των καταναλωτών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι, μετά την ανάλυση δείγματος σιτηρών από την Ουκρανία, «εντοπίστηκε η παρουσία φυτοφαρμάκου που δεν είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία».

Έτσι, η Μπρατισλάβα συντάσσεται  με τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, οι οποίες το Σαββατοκύριακο απαγόρευσαν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε αυτά τα μονομερή εμπορικά μέτρα ως απαράδεκτα.

Ωστόσο, η προσωρινή κυβέρνηση της Σλοβακίας επικρίθηκε από τον πρώην εταίρο Justice and Solidarity (SaS) ότι το μέτρο ήρθε πολύ αργά και, επιπλέον, εγκρίθηκε μόνο μετά την άφιξη μολυσμένων σιτηρών από την Ουκρανία στη χώρα. Τα σιτηρά που προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί και η πώλησή τους στη Σλοβακία θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, η απαγόρευση εγκρίθηκε μόλις σήμερα, αφού η Πολωνία και η Ουγγαρία επέλεξαν το ίδιο μέτρο, δήλωσε η SaS.

Στη Σλοβακία υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία που δεν πληρούν τα πρότυπα υγιεινής, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Nitra.

Επί του παρόντος, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν, ως επί το πλείστων,  διαμετακομιστικό χαρακτήρα στις χώρες της Ε.Ε, μετά τον αποκλεισμό των παραδοσιακών οδών της Μαύρης Θάλασσας από τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More