Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σλοβακία: Το ΝΑΤΟ είναι ενήμερο επισήμως για την διακοπή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας σταμάτησε να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τις αποθήκες της, για την οποία έχει ενημερωθεί επίσημα η ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας της Σλοβακίας, το οποίο επικαλείται τα ουκρανικά ΜΜΕ, στις 13 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας, Robert Kaliňák, είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Κατά τη συνάντηση, ενημέρωσε τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα αποθέματα του Σλοβακικού Στρατού.

«Παρόλα αυτά, η Σλοβακία παρέχει ένα αρκετά ευρύ φάσμα ανθρωπιστικής, πολιτικής και μη θανατηφόρας τεχνικής βοήθειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται επίσης ότι οι ξένοι εταίροι «σέβονται πλήρως» την απόφαση της νέας κυβέρνησης της χώρας και προσθέτει ότι στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας της Σλοβακικής Δημοκρατίας είναι να ενισχύσει τις δυνατότητες και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων.

Σλοβάκοι πολιτικοί από το φιλορωσικό κόμμα Smer-SD μιλούν για διακοπή των στρατιωτικών προμηθειών από την προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Μετά τη νίκη του φιλορωσικού κόμματος Smer-SD, εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η στρατιωτική βοήθεια θα σταματήσει.

Την ίδια ώρα, ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico (Ρόμπερτ Φίτσο), ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει τη μεταφορά όπλων για τις Ένοπλες Δυνάμεις από ιδιωτικές εταιρείες.

Η φιλορωσική κυβέρνηση της Σλοβακίας κάνει ένα βήμα πίσω

Η Σλοβακία ήταν μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν στρατιωτικά την Ουκρανία με σοβιετικό εξοπλισμό, όπως αντιαεροπορικά συστήματα S-300 ή αεροσκάφη MiG-29.

Τον Απρίλιο του 2022, ο τότε πρωθυπουργός της Σλοβακίας Eduard Heger (Έντουαρντ Χέγκερ) δήλωσε ότι η χώρα του παρείχε στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας S-300 για να βοηθήσει στην άμυνα έναντι των ρωσικών επιθέσεων.

Ταυτόχρονα, βάσει εμπορικής σύμβασης που συνήφθη μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2022, η Μπρατισλάβα έχει ήδη παραδώσει στον ουκρανικό στρατό 8 αυτοκινούμενα πυροβόλα Zuzana 2 διαμετρήματος 155 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται από το πυροβολικό “ενός μέλους” του ΝΑΤΟ.

Επίσης, τον Αύγουστο του 2023, η σλοβακική εταιρεία Konštrukta-Defence παρέδωσε τα πρώτα 2 αυτοκινούμενα όπλα Zuzana 2, από μια παρτίδα 16 τεμαχίων που προορίζονταν για την Ουκρανία. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γερμανία, με πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Τα αυτοκινούμενα όπλα Zuzana 2 είναι μια βελτιωμένη έκδοση του τύπου Zuzana. Βρίσκονται σε τροχοφόρο σασί 8×8 και είναι εξοπλισμένα με αυτόματο σύστημα φόρτωσης και ελέγχου πυρκαγιάς. Το Zuzana 2 μπορεί να εκτοξεύσει έξι βλήματα ανά λεπτό σε στόχους έως και 40 χιλιόμετρα μακριά.

defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More