Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων ευρέως φάσματος – Έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες (video)

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και μάλιστα σε μια περίοδο όπου είναι άκρως απαραίτητα, λόγω της γρίπης και των ιώσεων. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές 260 φαρμάκων και ανέστειλε τη λειτουργία δύο φαρμακαποθηκών που αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους και να ελεγχθούν.

Αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, σιρόπια μέχρι και απλά παυσίπονα άδειασαν από τα ράφια των φαρμακείων.

Περισσότερες από 250 ελλείψεις σε φάρμακα όλων των ειδών καταγράφονται στη χώρα μας, με τους φαρμακοποιούς να αδυνατούν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση.

Η φαρμακοποιός Σούλη Σταθοπούλου, αναφέρει: «Στεναχωριόμαστε γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρουν σιρόπι ή και αναπνευστικό για τα παιδιά τους. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε αλλά κι εμείς δεν προμηθευόμαστε την ανάλογη ποσότητα από τις φαρμακοβιομηχανίες».

«39 χρόνια είμαι φαρμακοποιός, πρώτη φορά βλέπω να γίνεται τέτοιο πράγμα», επισημαίνει η φαρμακοποιός Γεωργία Κώνστα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρατεύουν ρομπότ, τα οποία θα αναλάβουν να παρασκευάζουν φάρμακα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί το κοινό ότι είναι επικίνδυνο να αγοράζει φάρμακα από παράνομα online φαρμακεία.

Από τον πλευρά του ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναφέρει πως: «Είναι πρόβλημα στην παραγωγή τους, είναι πρόβλημα στις πρώτες ύλες, είναι πρόβλημα στα υλικά της συσκευασίας τους».

Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγών 260 φαρμάκων, ενώ αναστολή λειτουργίας μπήκε σε δύο φαρμακαποθήκες της Βόρειας Ελλάδας που αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους και να ελεγχθούν.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Επειδή υπάρχει μια τρομακτική έξαρση της γρίπης, οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται και όσοι δεν συμμορφώνονται θα υποστούν ποινικές κυρώσεις».

Ρεπορτάζ: Μαριελένη Τσουβελεκίδη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More