Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σολτς – Μακρόν: Γαλλο – γερμανική προσέγγιση στη διακυβερνητική συνάντηση του Αμβούργου

Γερμανία και Γαλλία θα εντείνουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές κρίσεις της εποχής. Αυτό το μήνυμα έστειλαν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας των διήμερων διακυβερνητικών διαβουλεύσεων των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στο Αμβούργο.

Στην ατζέντα της δεύτερης και τελευταίας ημέρας ήταν οι προκλήσεις από την αξιοποίηση και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Σολτς και Μακρόν ανακοίνωσαν ότι θα αναληφθεί κοινή γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση των απαραίτητων νομικών και τεχνικών απαιτήσεων. Στόχος των δύο ηγετών είναι να δημιουργήσει μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη.

Στη διακυβερνητική συνάντηση του Αμβούργου έγινε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στην ενεργειακή πολιτική και στους κανόνες για την κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Μακρόν προανήγγειλε συμφωνία επ΄αυτού μέχρι το τέλος του μήνα, κάνοντας λόγο για ένα “πνεύμα του Αμβούργου που θα ακουστεί τις επόμενες εβδομάδες». Και ο Σολτς εξήγησε ότι υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών.

«Μήλον της έριδος» είναι η γαλλική ατομική ενέργεια. Το Παρίσι θέλει να χρησιμοποιήσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για να καταστήσει τη γαλλική πυρηνική ενέργεια φθηνότερη, με το επιχείρημα ότι είναι κλιματικά ουδέτερη. Αντίθετα η Γερμανία έκλεισε την άνοιξη και τους τελευταίους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες και προωθεί την ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην τεράστια επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων. Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στο στόχο προστασίας του κλίματος, ακόμη και αν οι δρόμοι που ακολουθούν είναι διαφορετικοί, είπε ο Σολτς.

Στο Αμβούργο συζητήθηκε και το μεταναστευτικό με την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ. Ο καγκελάριος της Γερμανίας πιέζει για την επίσπευση της μεταρρύθμισης μετά και την τελευταία συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. «Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο Σολτς. “Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα που θα φέρει την τάξη, τους σαφείς κανόνες και τις αποτελεσματικές διαδικασίες στο μεταναστευτικό πρόβλημα”, τόνισε ο καγκελάριος.

Οι γαλλο-γερμανικές διαβουλεύσεις στο Αμβούργο επισκιάστηκαν από την κρίση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σολτς και Μακρόν είχαν το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι. Όλοι συμφωνούν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, τόνισαν Σολτς και Μακρόν στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Αμβούργο.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More