Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σολτς: «Όχι» στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Εγγυήσεις και από G7

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Ουκρανίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε την ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα όσο διαρκεί ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία», εξήγησε ο Όλαφ Σολτς από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής στο Βερολίνο. Αυτό, όπως είπε, το επιβεβαίωσε και η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση. «Για αυτό επιμένω, ότι στο Βίλνιους πρέπει να εστιάσουμε, σε αυτά που έχουν απόλυτη προτεραιότητα: Δηλαδή, την ουσιαστική ενίσχυση της δύναμης κρούσεως της Ουκρανίας».

Ζητούμενο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στα μέσα Ιουλίου είναι, με ποιο τρόπο θα γίνει η προσέγγιση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα δοθούν στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου, είπε ο Σολτς. Υπογράμμισε δε το ρόλο που θα παίξει στο θέμα των εγγυήσεων η ομάδα των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη G7.

Ο γερμανός καγκελάριος ζήτησε εκ νέου την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη και επανέλαβε τη δέσμευση για «στήριξη της Ουκρανίας όσο είναι απαραίτητο». Σημείωσε ότι η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Γερμανίας ανέρχεται στα 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας, ακριβώς αυτά που χρειάζεται επειγόντως στην αντεπίθεση για την απελευθέρωση των εδαφών της.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More