Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σουηδία: Πυρηνικός αντιδραστήρας κλείνει απροσδόκητα μετά από βλάβη σε τουρμπίνα

Ένας αντιδραστήρας σε πυρηνικό σταθμό στη νότια Σουηδία τέθηκε απροσδόκητα εκτός λειτουργίας την Τετάρτη μετά από βλάβη στην τουρμπίνα του, δήλωσε ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SVT.

«Ο αντιδραστήρας 3 του Oskarshamn είναι αποσυνδεδεμένος από το ηλεκτρικό δίκτυο λόγω διακοπής λειτουργίας της τουρμπίνας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε η εκπρόσωπος του εργοστασίου Désirée Liljevall στο SVT.

Δεν αναφέρθηκαν διαρροές ραδιενέργειας ή άλλοι πιθανοί κίνδυνοι. Ωστόσο, η διακοπή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα εφοδιασμού κάνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν αρκετή ενέργεια για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 1980 και η έναρξη λειτουργίας πραγματοποιήθηκε πέντε χρόνια αργότερα.

Το εργοστάσιο του Oskarshamn διέθετε αρχικά τρεις αντιδραστήρες, αλλά οι δύο έκλεισαν οριστικά. Κανονικά έχει ισχύ 1.400 μεγαβάτ.

Η Σουηδία, μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει άλλους δύο πυρηνικούς σταθμούς: έναν στο Φόρσμαρκ βόρεια της Στοκχόλμης και έναν στο Ρίνγκαλς νότια του Γκέτεμποργκ.

Νωρίτερα φέτος, η επανεκκίνηση του ενός από τους δύο αντιδραστήρες στο εργοστάσιο του Ρίνγκαλς αναβλήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου λόγω συντήρησης.

Πηγή: abcnews.go.com

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More