Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοφία Παπαϊωάννου: Αυτό που είδα στον Έβρο, δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου

Η εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου επιστρέφει με έναν νέο κύκλο εκπομπών στο ΕΡΤNEWS τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, στις 22:00, καθώς και στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 24:00, με το πρώτο επεισόδιο να τιτλοφορείται «Η εγκατάλειψη των ελληνικών δασών». Η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για την εκπομπή αυτή, αλλά και για το «Istorima», το οποίο αποκαλεί «το παιδί της».

«Θεωρώ ότι είναι καλό να γυρίσουμε στην σοβαρή ενημέρωση, γιατί τα θέματα είναι πάρα πολλά και πρέπει κι εμείς οι δημοσιογράφοι να έχουμε τον χώρο και τον τόπο να κάνουμε τη δουλειά μας», σχολίασε η Σοφία Παπαϊωάννου, μιλώντας για την ανάγκη περισσότερης ερευνητικής δημοσιογραφίας. «Είναι κάτι που με απασχολεί γενικότερα στη δημοσιογραφία και όχι μόνο στη δημοσιογραφία στη χώρα μας. Δηλαδή εγώ τόσα χρόνια που κάνω δημοσιογραφία -και μπορώ να το πω μετά από τόσα χρόνια- τα θέματα κάπου επαναλαμβάνονται και αυτό πρέπει να το ακούσουν περισσότερο οι πολιτικοί. Είναι πάντα τα ίδια θέματα. Εγώ πολλές φορές λέω για αστείο, ότι αν πάρω ένα σπικάζ που είχα γράψει για ένα θέμα πριν πέντε χρόνια, θα μπορούσα να παίξω το ίδιο σήμερα. Αυτό είναι τρομερά στενάχωρο για τη χώρα».

«365 στιγμές»: Η εγκατάλειψη των ελληνικών δασών

Φέτος το καλοκαίρι οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων πολλών ετών, έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα της ελληνικής φύσης. Στον Έβρο, η φωτιά που κατέκαιγε τον νομό επί 17 μέρες, προκάλεσε ανεπανόρθωτο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα στην περιοχή.

Η εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου βρέθηκε στις απέραντες καμένες εκτάσεις του Έβρου και κατέγραψε ιστορίες μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων που είδαν τα μελίσσια και τα ζώα τους να χάνονται από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα αίτια, των όλο και πιο συχνών μεγάλων δασικών πυρκαγιών, είναι η σωρευμένη καύσιμη ύλη στα δάση, εξαιτίας της εγκατάλειψής τους και της μείωσης της ανθρώπινης επαγγελματικής δραστηριότητας σε αυτά.

Η εκπομπή ταξίδεψε και στα απομονωμένα Άγραφα με τη μοναδική φύση, όπου οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, οι άνθρωποι που εδώ και αιώνες ζούσαν από αυτήν, σήμερα κοντεύουν να εξαφανιστούν.

Το επεισόδιο θα προβληθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, στις 22:00, στο EΡΤNEWS και Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 24:00, στην ΕΡΤ1.

«Αυτό που είδα στον Έβρο, δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Αν δεν το δει κανείς με τα μάτια του, να είσαι σε ένα αυτοκίνητο και να πηγαίνεις ώρες μέσα σε ένα καμένο δάσος, δεν μπορείς να το πιστέψεις», δήλωσε η Σοφία Παπαϊωάννου.

«Επειδή εμείς δεν κάνουμε επικαιρότητα όπως κάνετε εσείς εδώ, όπως κάνουν οι ειδήσεις, προσπαθούμε να δείξουμε μια άλλη εικόνα», εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Θεωρώ ότι πρέπει και θα αφιερώσουμε πολλές εκπομπές φέτος να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με το θέμα της φύσης. […] Έχω κάνει μια αντιπαράθεση στην εκπομπή, έχουμε δείξει τον Έβρο, την καταστροφή και τους ανθρώπους που ζούσαν μέσα από τη φύση και η αντιπαράθεση είναι με τα Άγραφα, μια πανέμορφη, δύσβατη περιοχή της Ελλάδας, με καταπληκτικά βουνά που βλέπουμε τώρα από πίσω. Και δείχνω και εκεί τους τελευταίους ανθρώπους που δουλεύουνε μέσα στη φύση. Και με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να πω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φύση».

Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου

Η Σοφία Παπαϊώαννου δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα άλλο σημαντικό εγχείρημα, το «Istorima», που δημιουργήθηκε από την ίδια και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

«Ξέρω ότι ο κόσμος θέλει την τηλεόραση, αλλά για μένα το Istorima είναι το παιδί μου. Είναι κάτι που προσπάθησε πάρα πολύ να χτιστεί, κάτι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα. Τολμώ να πω ότι είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα προφορικής ιστορίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα! Εμείς μαζί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη συνεργάτη μου την Φλέμινγκ, είπαμε ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο αρχείο προφορικών ιστοριών, δίνοντας παράλληλα δουλειά σε νέα παιδιά. Οπότε τι έχουμε κάνει τα τελευταία 4 χρόνια. Έχουμε προσφέρει προσωρινή απασχόληση σε εκατοντάδες νέους σε όλη τη χώρα, ηλικίας 18 – 35. Είναι ένα παιδί στον τόπο του, μένει στον τόπο του. Είναι, ας πούμε από τη Σάμο, για παράδειγμα. Μένει στη Σάμο, δεν μετακινείται από εκεί και παίρνει ιστορίες του τόπου του. Έχει γίνει ένα τεράστιο αρχείο προφορικών ιστοριών, στο οποίο έχουμε ήδη μαζέψει16.000 ιστορίες και παράλληλα έχουμε και ένα site που εκεί σε μορφή κυρίως ποιοτικών βίντεο, παρουσιάζουμε κάποιες απ αυτές τις ιστορίες. Είναι όλων των ειδών, ιστορικής σημασίας και σύγχρονες. Δηλαδή το Istorima μαζεύει ιστορίες παλιές και σύγχρονες και θα έλεγα ότι είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας και ιστορίας και δημοσιογραφίας. Όλα αυτά σε ένα για να διασωθούν οι ιστορίες».

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More