Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούνακ: Τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν μπορούν να επιστραφούν

Ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν είχε δίκιο (για το ξέσπασμα θυμού), ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ είπε στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στο Ντουμπάι για τη Σύνοδο για το Κλίμα Cop28: «Όχι, όχι. Νομίζω ότι είπα ό,τι είχα να πω για αυτό στο Κοινοβούλιο τις προάλλες και τώρα επικεντρώνομαι στο να δώσω στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί επίσης ότι μία συμφωνία που να περιέχει δανεισμό είναι αδύνατη λόγω της θέσης που κρατά η Ελλάδα. «Η θέση μας είναι πολύ σαφής – από νομική άποψη τα Γλυπτά δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό», είπε.

«Και νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να γίνουν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα αντικείμενα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν προτείνει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή» πρόσθεσε.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More