Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σπάει τα κοντέρ” η τουριστική κίνηση στη Ρόδο – Προβληματισμός για την επόμενη σεζόν

Την ώρα που η τουριστική κίνηση σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και η χρονιά φαίνεται ότι θα κλείσει με περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες για το νησί της Ρόδου, έμπειροι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν, ότι το 2023 η κατάσταση θα είναι αρκετά διαφορετική.

«Έχουμε μια σεζόν που δεν περίμενε κανένας. Χάσαμε τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά καλύψαμε το κενό από άλλες αγορές. Έχουμε μπροστά μας ακόμα δύο καλούς μήνες και η σαιζόν θα κλείσει με αύξηση 10-12% σε σχέση με το 2019» δήλωσε σήμερα ο γνωστός τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Καμπούρης, που εκτιμά ότι η σεζόν θα ολοκληρωθεί για την πλειοψηφία των ξενοδοχείων στα τέλη Οκτωβρίου, παρ’ ότι πτήσεις τσάρτερ θα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Ρόδου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

«Έχουμε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε και ένα ευχαριστώ» είπε και σημείωσε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους, που καλούνται να καλύψουν με περισσότερη εργασία την έλλειψη εργατικών χεριών που προκάλεσε η πανδημία.

Ερωτηθείς για την επόμενη σεζόν, ο Γιάννης Καμπούρης συνέστησε «να κρατάμε μικρό καλάθι» καθώς για πολλούς λόγους η κατάσταση θα είναι δύσκολη.
«Το μόνο σταθερό, είναι η αστάθεια. Φέτος ο κόσμος ήθελε να ταξιδέψει, όμως του χρόνου θα έχει άλλες προτεραιότητες. Ακόμα δεν έχουμε δει τις συνέπειες του πολέμου και ο χειμώνας προβλέπεται να είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων 50 ετών» είπε χαρακτηριστικά, προβλέποντας ότι η επόμενη σαιζόν θα ξεκινήσει για τη Ρόδο τον Απρίλιο, με την αγορά της Γαλλίας να κινείται πολύ καλά στην “low season’.
Στα συμβόλαια που υπογράφονται για το 2023 έχουν δοθεί αυξήσεις, που κρίνονται ως λογικές, όμως η γενικότερη συγκυρία προκαλεί προβληματισμό. «Σαφή εικόνα θα έχουμε πια στην έκθεση του Βερολίνου» κατέληξε ο Γ. Καμπούρης.

«Προκλητικά δύσκολη χρονιά» θα είναι το 2023 για την τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου τουριστικής ανάπτυξης, Κώστα Χρυσοχοϊδη.

«Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει άμεσα τα μεσαία οικονομικά εισοδήματα και οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται είναι απίστευτες» δήλωσε στους δημοσιογράφους. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι ακόμα και αν η ζήτηση για διακοπές είναι μειωμένη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα είναι ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More