Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υπεύθυνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέντε ισραηλινές μονάδες έξω απο τη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέντε ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες είναι υπεύθυνες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια επεισοδίων που έλαβαν χώρα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από τη σύγκρουση του Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τέσσερις από τις εγκαταστάσεις έχουν αποκαταστήσει αποτελεσματικά αυτές τις παραβιάσεις, ενώ οι ισραηλινές αρχές έχουν παράσχει πρόσθετες πληροφορίες για την πέμπτη εγκατάσταση και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις συζητήσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση για το θέμα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αξιολόγηση των ισραηλινών στρατιωτικών μονάδων από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πρώτη του είδους που κάνουν οι ΗΠΑ, γράφει το BBC.

Η Ουάσιγκτον είναι ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής του Ισραήλ με σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική υποστήριξη.

Σύμφωνα με νόμο του 1997, η διαπίστωση ότι μια ξένη στρατιωτική μονάδα έχει διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι θεωρεί τα βασανιστήρια, τις εξωδικαστικές δολοφονίες, τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και τον βιασμό ως τέτοιες παραβιάσεις κατά την επιβολή του νόμου.

Ακόμη και όταν υπάρχουν τέτοια ευρήματα, οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν εξαιρέσεις εάν αυτές οι υποθέσεις έχουν ερευνηθεί και διωχθεί από την κυβέρνηση της εμπλεκόμενης χώρας.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, το Ισραήλ φαίνεται να το έκανε στην περίπτωση των τεσσάρων από τις πέντε μονάδες. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τα επεισόδια, τα μέτρα που ελήφθησαν, τις εμπλεκόμενες ισραηλινές μονάδες και στοιχεία ότι τα διορθωτικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει προηγουμένως ότι ενδέχεται να επιβάλουν κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda, μια ειδική μονάδα αποκλειστικά ανδρών που ιδρύθηκε το 1999 όπου υπηρετούν υπερορθόδοξοι Εβραίοι.

Το Ισραήλ ερεύνησε το τάγμα σε σχέση με τον θάνατο του Παλαιστινιο-αμερικανού Ομάρ Άσαντ, 80 ετών, ο οποίος πέθανε αφού ακινητοποιήθηκε και κρατήθηκε δέσμιος από στρατιώτες κατά τη διάρκεια έρευνας σε χωριό της Δυτικής Όχθης, το 2022.

Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ ζήτησαν «ενδελεχή ποινική έρευνα και πλήρη ευθύνη».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν αργότερα ότι λυπούνταν για τον θάνατο του Άσαντ και ότι σε έναν διοικητή θα του γίνει «επίπληξη» και δύο στρατιώτες θα αποκλειστούν από ανώτερες θέσεις για δύο χρόνια, αλλά δεν θα διωχθούν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να απορρίψει οποιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον του στρατού της χώρας και πρόσθεσε ότι μια αμερικανική κύρωση εναντίον του ισραηλινού στρατού αυτή τη στιγμή θα ήταν εντελώς ακατάλληλη και θα έβλαπτε το ηθικό του στρατού.

Πηγή: https://romania.europalibera.org/

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More