Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταθερή η κατάσταση στην αγορά των καυσίμων

Με συνεχείς αυξομειώσεις στις διεθνείς αγορές, ο μαύρος χρυσός, κατάφερε να διατηρήσει προσιτή τιμή ως καύσιμο θερμάνσεως και παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος της ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων, σημειώνει πως σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον δύσκολα μπορεί να γίνει νε γίνει εκτίμηση των μελλοντικών τιμών. «Εάν κάποιος αγοράζει και πουλά σήμερα με μειωμένη τιμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί την επομένη ημέρα με υψηλή τιμή αγοράς».

Όσον αφορά το πετρέλαιο το καύσιμο ήταν ιδιαίτερα φτηνό έως τον Δεκέμβριο, λόγω των επιδοτήσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά και των μειωμένων τιμών από τα διυλιστήρια.

Στην νέα πραγματικότητα, σταμάτησε εν μέρει η επιδότηση των 3,75 λεπτών/λίτρο από τα διυλιστήρια. και έπεσε στα 15 από τα 25 λεπτά η κρατική επιδότηση, οπότε  φτάσαμε στα 1250 ευρώ για τα 1000 λίτρα, τιμή που θεωρείται φυσιολογική, κατά την εκτίμηση του κ. Κιουρτζή.

Οι καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο πήραν διπλό μπόνους για την επιστροφή στο συγκεκριμένο καύσιμο και αυτό είναι άδικο για εκείνους που συνέχιζαν την χρήση του πετρελαίου ως καυσίμου, σημειώνει ο κ. Κιουρτζής.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, ενισχυμένες από το ασθενές δολάριο, ενώ τις τελευταίες ημέρες το ρωσικό αργό έπεσε κάτω από τα 38 δολάρια, το βαρέλι, προκαλώντας φόβους ότι η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει την  παραγωγή, προκαλώντας τεχνητή αύξηση. Σύμφωνα με αναλυτές, το 2023, αναμένεται ότι ο μέσος όρος του πετρελαίου Brent θα κυμανθεί στα 90 δολ./βαρέλι καθώς στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο, πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθεί νέα μείωση της παραγωγής, με επακόλουθη νέα αύξηση της τιμής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More