Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σταματία το γένος Αργυροπούλου”: Η ζωή μιας γυναίκας των “πρέπει” στον απόηχο της διχασμένης μεταπολεμικής Ελλάδας

Η παράσταση «Σταματία το γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία- ερμηνεία Μαρίας Βασιλείου, θα παρουσιάζεται για ακόμη δύο παραστάσεις στις 8 και στις 15 Ιανουαρίου στο θέατρο Αλκμήνη.

Σύμφωνα με την ηθοποιό Μαρία Βασιλείου, η Σταματία είναι μία γυναίκα της διπλανής πόρτας, γεννημένη το 1933, θεοσεβούμενη, εύθικτη, συντηρητική, έντιμη, σταθερή στις αξίες και στις ιδέες με τις οποίες ανατράφηκε και τις οποίες δεν αμφισβήτησε ποτέ. Προκατειλημμένη και εγκλωβισμένη έχει μία ανθρωπιά και μία κατανόηση συγκινητική. Κάποια από τα στοιχεία της προσωπικότητάς της, ωστόσο, οδηγούν σε ρήξη, καθώς η Σταματία έχει παραμείνει προσκολλημένη στα “πρέπει” της, στο δικό της αξιακό σύστημα και τα “ζωτικά” ψεύδη και είναι απρόθυμη να αλλάξει, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Η γυναίκα αυτή ενηλικιώνεται μέσα στον απόηχο μιας βαθιά διχασμένης μεταπολεμικής Ελλάδας, που χωρίς η ίδια να το θέλει ή να το επιδιώκει η απλή και καθημερινή ζωή της επηρεάζεται απόλυτα από τα κύματα της ιστορίας της χώρας και, εν αγνοία της, γίνεται σύμβολο της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Η ιστορία της Σταματίας ξεκινάει το 1950, ενώ έχουν προηγηθεί η Γερμανική κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος. Είναι κόρη ανώτερου υπαλλήλου του Υπουργείου Εμπορίου και αρραβωνιασμένη με τον Μπάμπη, λοχαγό του Εθνικού Στρατού.

Όλα αρχίζουν από τη στιγμή που ο Μπάμπης χάνει τη ζωή του και η Σταματία μένει ολομόναχη μετά και τον θάνατο των γονιών της. Αποφασίζει να πουλήσει το πατρικό της σπίτι και να ζήσει με την οικογένεια της αδελφής της, προσφέροντας οικονομική βοήθειά και συναισθηματική στήριξη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More