Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σταση αναμονής» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ η προσοχή των επενδυτών

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (12/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τρά-πεζας την Πέμπτη.

Το ευρώ βρίσκεται σε καθοδική πορεία έναντι του δολαρίου για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, έχο-ντας απολέσει πάνω από 5% της αξίας του από τα μέσα Ιουλίου. Η ελκυστικότητα του δολαρίου αποδίδεται στις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατη-ρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, για τρίτη συνε-χόμενη συνεδρίαση, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες σε εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην Αυστρα-λία. Επιπλέον, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία παραμένουν περιορισμένες εν μέσω συντήρησης σε βασικές εγκαταστάσεις.

«Οι πολλαπλοί αντίθετοι άνεμοι που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας φέτος οδήγησαν σε ασθενέ-στερη δυναμική ανάπτυξης από ό,τι είχαμε προβλέψει την άνοιξη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονο-μίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στις ενδιάμεσες προβλέψεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τον πληθωρισμό των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το ΑΕΠ της ευρω-ζώνης θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 1,3% το 2024, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 1,1% και 1,6% αντίστοιχα.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος, προβλέπει η Κομισιόν, έναντι πρόβλεψης, τον Μάιο, για ανάπτυξη 0,2%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και εκτιμάται στο 5,6% φέτος, λίγο χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, και στο 2,9% το 2024.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,42%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,23%, στη Μαδρίτη ο κύριος δεί-κτης κινείται υψηλότερα κατά 0,23%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,12%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 0,44%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 105 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1246,88 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,30%.

Ομόλογα

Μικρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 bps στο 4,38%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,68% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 4,01%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακά κέρδη κατά 0,64%, στα 88,02 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ανεπαίσθητη πτώση 0,58%, βρίσκεται στα $91,30.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λί-ρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0714 δολ./ευρώ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου καταγράφουν κέρδη έως και 3,2% αυτή την ώρα, στα 35,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More