Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην επίσημη τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Τα εγκαίνια του έργου, που άρχισε να κατασκευάζεται το 2019,  θα γίνουν σήμερα  Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στις 12 η ώρα  στη Ροδόπη.  Λίγο νωρίτερα στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια των κατασκηνώσεων της ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, στους Προσκυνητές.

Στις 10:30 θα επισκεφτεί το λαογραφικό μουσείο στην Ξυλαγανή και στις 11:00 θα κάνει μια βόλτα στην αγορά της Κομοτηνής.

“Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού και έχει  ήδη γίνει  στον μετρητικό σταθμό της Στάρα Ζαγόρα στην Βουλγαρία , η πλήρωση του αγωγού με 40.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για της δοκιμές λειτουργικότητας που πραγματοποιήθηκαν και  σταδιακά άρχισαν να μπαίνουν 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που θα τρέξουν και θα γεμίσουν τον αγωγό ,γίνονται η τελευταίες δόκιμες, το αέριο είναι και στην Κομοτηνή, πλέον όλος ο αγωγός έχει πληρωθεί με αέριο και είναι υπό πίεση λειτουργίας και γίνονται κάποιες τελευταίες δόκιμες στα λειτουργικά του συστήματα. Εκκρεμεί η αδειοδότηση του αγωγού, η άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και Βουλγαρία και μόλις ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του αγωγού, θα ξεκινήσει  και η εμπορική λειτουργία του αγωγού” σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στον δημοσιογράφο Σαμή Καραμπουγιούκογλου, ο κ. Κωνσταντίνος  Καραγιαννάκος ο Εκτελεστικός Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της εταιρείας ΔΕΠΑ(Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).

“Ο αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) έχει κοστίσει 250 εκατομμύρια ευρώ, έχει ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς  3 δισεκατομμυρίων κυβικών, με επέκταση και εγκαταστάτη συμπιεστή μπορεί να φτάσει στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά ετησίως, περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο είναι η κατανάλωση της βουλγάρικης αγοράς” επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος  Καραγιαννάκος.

Υπό τον φόβο της διακοπής τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από λίγες μέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων. Εκεί αξιολογήθηκε  η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην περίπτωση που σταματήσουν οι ροές από τη Ρωσία.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More