Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην τελική ευθεία αξιολόγησης το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Ιαπωνίας για τη διαχείριση των μολυσμένων υδάτων της Φουκουσίμα

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, επισκέπτεται σήμερα το Τόκιο, όπου κατά τις συναντήσεις του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα θα παρουσιάσει την τελική αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού των αμφιλεγόμενων ιαπωνικών σχεδίων να απελευθερώσουν στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα πριν από 12 χρόνια.

Today I have given Japanese Prime Minister Fumio Kishida @kishida230 the IAEA report findings of the @IAEAorg’s independent, safety review of #Japan’s plan to release treated water from the #Fukushima Daiichi plant into the sea.
https://t.co/ZiQ6fYFHBw (1/4) pic.twitter.com/IuUgsBcH2d

— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) July 4, 2023

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ θα επισκεφτεί στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που προκάλεσε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα παγκοσμίως μετά το Τσέρνομπιλ. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο απόρριψης των ραδιενεργών υδάτων θα εφαρμοστεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΟΑΕ.  

Οι εργασίες απολύμανσης στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας διήρκεσαν για περισσότερο από 10 χρόνια και πλέον οι περισσότερες περιοχές που είχαν αποκλειστεί είναι πλέον προσβάσιμες. Η πλήρης αποξήλωση του εργοστασίου θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια ακόμη, όμως η διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού νερού που έχει αποθηκευτεί σε δεξαμενές όλο αυτό το διάστημα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα.

Η λύση που έχει προκριθεί από τις ιαπωνικές αρχές, με την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη του ΔΟΑΕ, είναι να χυθεί το νερό σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω αγωγού, τα επόμενα 30-40 χρόνια. Το σχέδιο όμως να απορριφθούν στη θάλασσα πάνω από 1,33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένων υδάτων συναντά σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την Κίνα, όσο και από τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής, ενώ στη Νότια Κορέα οι πολίτες αγοράζουν μαζικά μεγάλες ποσότητες αλατιού, φοβούμενοι τη μόλυνση του νερού όταν ξεκινήσει η διαδικασία.

Πηγή: DW

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More