Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Βουλή η καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις στο δρόμο Καλλονής – Σιγρίου

Είναι δεδομένο μετά την οριστικοποίηση της τιμής μονάδας με βάσει την απόφαση του Αρείου Πάγου η οφειλόμενη αποζημίωση θα καταβληθεί κανονικά στους δικαιούχους για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή του ΚΚΕ , Μαρίας Κομνηνάκα. Θα δούμε πως μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών πώς μπορεί να  επισπευθεί αυτή η καταβολή  συμπλήρωσε ο κ. Πετραλιάς.

Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που παρακρατούνται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή και αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου ζήτησε από την πλευρά της  η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Όπως είπε, οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν για τη χάραξη του δρόμου στερούνται τις νόμιμες αποζημιώσεις που δικαιούνται μετά από δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα από το 2016 έχει εγκριθεί απόφαση για προκαταβολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο όφειλε να αποδώσει στους δικαιούχους τις νόμιμες αποζημιώσεις, αφού οι αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή καταβολή.

Μάλιστα, πρόσφατα γνωστοποιήθηκε στους δικαιούχους ότι έχει δοθεί εντολή να μην καταβληθεί καμία αποζημίωση, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης, με την οποία καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδας.

Ιστορικό του έργου

Η κατασκευή του εν λόγω έργου ξεκίνησε το έτος 2013, με πολλά προβλήματα, και προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις απαλλοτριούμενες εκτάσεις κατάθεσε το έτος 2016 ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου αίτηση κατ’ άρθρο 7Α του Ν. 2882/2001, η οποία έγινε δεκτή με την υπ’ αριθμ. 17/2016 απόφαση του ως άνω Δικαστηρίου. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση παρακατατέθηκε ένα μικρό μέρος αποζημίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ήτοι το 75% επί της αποζημίωσης που όρισε τότε το Δικαστήριο επί της αντικειμενικής αξίας της γης των απαλλοτριούμενων εκτάσεων, μόνο και μόνο όμως για να επιτραπεί στο δημόσιο η είσοδος στις απαλλοτριούμενες εκτάσεις.

Στη συνέχεια, το ελληνικό δημόσιο άσκησε ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου αίτηση για τον προσωρινό καθορισμό της τιμής μονάδος ανά τ.μ. γης καθώς επίσης και των επικειμένων των απαλλοτριούμενων εκτάσεων, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 88/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Τα ποσά τα οποία καθορίστηκαν με την ως άνω απόφαση ουδέποτε παρακατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και φυσικά ουδέποτε αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριούμενων εκτάσεων.

Τέλος, το ελληνικό δημόσιο άσκησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου αίτηση για τον οριστικό πλέον καθορισμό της τιμής μονάδος ανά τ.μ. γης καθώς επίσης και των επικειμένων των απαλλοτριούμενων εκτάσεων, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 24/2022 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Τα ποσά τα οποία καθορίστηκαν με την ως άνω απόφαση ουδέποτε παρακατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και φυσικά ουδέποτε αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριούμενων εκτάσεων.

Τι απαντά η δικηγόρος των ιδιοκτητών

Και οι δύο αποφάσεις περί προσωρινού και οριστικού καθορισμού της τιμής μονάδος ανά τ.μ. γης καθώς επίσης και των επικειμένων των απαλλοτριούμενων εκτάσεων ήταν εκτελεστές αμά τη εκδόσει τους, πλην όμως αυτό αγνοήθηκε παντελώς από τον φορέα του έργου δήλωσε η δικηγόρος Ρέα Κυρατζή.

Πρόσθεσε δε ότι στις 5 Δεκεμβρίου του έτους 2022 το δικηγορικό μας γραφείο κοινοποίησε την εν λόγω απόφαση προς το ελληνικό δημόσιο και δη προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ως επίσης αρμόδιος για την καταβολή της καθορισθείσας, κατά τα παραπάνω, αποζημίωσης, συμμετείχε σε όλες τις ανωτέρω δίκες εκπροσωπούμενος από τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ενώ ταυτόχρονα το δικηγορικό μας γραφείο έχει καταθέσει αντίγραφο της υπ’ αριθμ. 24/2022 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου στις 4-11-2022 με αριθμό πρωτοκόλλου 114331_2.

Οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριούμενων εκτάσεων όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ήταν και είναι ακόμα σε θέση να σταματήσουν την εκτέλεση του ως άνω έργου , κυριολεκτικά «έβαλαν πλάτη» και δεν το έπραξαν για να δοθεί πνοή ανάπτυξης στην εν λόγω περιοχή κατασκευής του έργου, με δεδομένο μάλιστα ότι αποτελεί το μοναδικό έργο κατασκευής οδικού άξονα που κατασκευάζεται στο νησί μας με φορέα το Υπουργείο Υποδομών, κατέληξε η κ. Κυρατζή.

Η υπόθεση αυτή αφορά 500 περίπου άτομα των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώθηκαν για να γίνει ο δρόμος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More