Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή οι Κροάτες οπαδοί – Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βίντεο και εξέταση dna (video)

Το δρόμο για τις φυλακές παίρνουν και οι τελευταίοι χούλιγκαν μετά την απολογία τους. Οι ισχυρισμοί τους ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν έπεισαν τους τρεις ανακριτές που τους έκριναν προφυλακιστέους. Πλέον το βάρος της έρευνας πέφτει στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο ντοκουμέντα από την καταδρομική επίθεση των Κροατών οπαδών.

Κλειδί για τις Αρχές θεωρείται η στιγμή της δολοφονίας του μαχαιρώματος του Μιχάλη αλλά μέχρι στιγμής από το βιντεοληπτικό υλικό δεν προκύπτει αυτό. Οι αστυνομικοί αναλύουν ξανά και ξανά τα βίντεο που έχουν στην κατοχή του ενώ συλλέγουν κι άλλα. Παράλληλα αναμένεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συλληφθέντων και αυτό γιατί από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή την επίμαχη ώρα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ,  ίσως προκύψουν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην συμπλοκή και τα επεισόδια εκτός των 105 συλληφθέντων.

Όπως δείχνει το βίντεο, η ώρα είναι 23.08 και το Κροατικό τάγμα εφόδου, ορμά στο γήπεδο της ΑΕΚ διαλύοντας τον περιβάλλοντα χώρο. Κυνηγούν, χτυπούν όποιον βλέπουν μπροστά τους και σκορπούν τον τρόμο. Με ξύλα, λοστούς, στιλέτα και φωτοβολίδες στα χέρια, με κουκούλες και κράνη στο κεφάλι. Οπαδοί της ΑΕΚ τρέχουν να ξεφύγουν. Πέφτουν φωτοβολίδες. Οι νεοναζί χούλιγκαν συνεχίζουν να τους κυνηγούν.

Λίγο νωρίτερα, έφταναν στο γήπεδο, ανενόχλητοι. Σαν κανονικός στρατός. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Όλοι μαυροντυμένοι, με κουκούλες, καπέλα και κράνη. Με ξύλα, λοστάρια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Κινήθηκαν αθόρυβα και έφτασαν ανενόχλητοι στο γήπεδο. Το σκηνικό που ακολουθεί θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Στο κατόπι τους με φακούς στα χέρια μια μικρή ομάδα της ομάδας Δράση. Με φακούς στα χέρια, χωρίς να επεμβαίνουν. Οι Κροάτες διένυσαν συνολικά 1500 χιλιόμετρα από την πατρίδα τους, με σκοπό να σκοτώσουν.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, αναλύουν δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το βιντεοληπτικό υλικό με την φωτογραφία που βλέπετε να φαίνεται πως λίγο πριν τη μοιραία μαχαιριά, οι άνανδροι οπαδοί ξυλοκόπησαν τον Μιχάλη με ρόπαλα. Ο άτυχος 29χρονος προσπάθησε να ξεφύγει όμως λίγα μέτρα πιο μετά, το μαχαίρι του δολοφόνου του κόβει την αρτηρία του χεριού οδηγώντας τον στο θάνατο.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια δικηγόρου κατηγορουμένου: «Yπάρχει βίντεο από το γήπεδο της ΑΕΚ ιδιαίτερης ευκρίνειας που μέσα στο σκοτάδι κατάφερε.. το βίντεο από αυτό τη καταγραφή δείχνει τη στιγμή που ο ένας μαχαιρώνει τον αείμνηστο Μιχάλη. Είναι συγκλονιστικό το βίντεο».

Από την πλευρά του ο Βασίλειος Νούλεζας, δικηγόρος Κροάτη κατηγορούμενου δήλωσε: «Φαίνεται πάντως ότι είναι ένας ψηλός και αρκετά εύσωμος άνδρας».

Oι απολογίες

Οι τελευταίοι 33 κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Ένας νεαρός Κροάτης ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Ο 18χρονος κατηγορούμενος από την Κροατία που αντιμετωπίζει συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας ένιωσε αδιαθεσία ενώ κρατείτο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. Εκεί μετέβη σήμερα το πρωί ο 14ος τακτικός ανακριτής και έλαβε την απολογία του. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. 

Στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με όλους τους συμπατριώτες του, κινήθηκε 40χρονος Κροάτης που φέρεται να είναι ο αρχηγός των Bad Blue Boys, των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ο συγκεκριμένος δήλωσε πως: «Ήρθα αεροπορικώς στην Αθήνα από την Βιέννη που διαμένω το βράδυ της Δευτέρας μαζί με φίλους μου για να χειροκροτήσουμε την ομάδα μας μετά το τέλος της προπόνησης. Όταν φτάσαμε στο γήπεδο της ΑΕΚ δεχθήκαμε επίθεση από φιλάθλους της ενώ διέκρινα και ομοεθνείς μου να κρατούν ξύλα στα χέρια τους. Δεν έχω καμία σχέση με τα επεισόδια, πσο μάλλον με την δολοφονία.  Είμαι μέλος των Bad Blue Boys κι έχω συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια, όμως δεν είμαι ο αρχηγός τους».

Για διακοπές και να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της χώρας μας ήταν ο σκοπός τους ταξιδιού δύο Κροατών φίλων που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα λίγο μετά τα αιματηρά επεισόδια, όπως φέρονται να ισχυρίστηκαν.

Όπως δήλωσαν: «Ήρθαμε οδικώς στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές. Ταξιδέψαμε στην Αθήνα, όπου κάναμε πολλές στάσεις, είδαμε αξιοθέατα, πήγαμε στο Σύνταγμα για καφέ και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για άλλο προορισμό. Περάσαμε από Πάτρα και συνεχίσαμε το ταξίδι μας έως την Ηγουμενίτσα. Ενώ βρισκόμασταν στο λιμάνι της πόλης, μας πλησίασαν αστυνομικοί και μας συνέλαβαν. Δεν έχουμε καμία σχέση με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν είχαμε στην κατοχή μας ούτε μαχαίρι, ούτε κανένα άλλο αντικείμενο. Δεν φορούσαμε καν μαύρα ρούχα. Είχαμε μαζί μας ένα μικρό σακίδιο με λίγα ρούχα, που πάνω στην ταραχή μας το ξεχάσαμε στον τόπο που μας συνέλαβαν».

Ο Χρήστος Μαυρομάτης δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, τονίζει πως: «Η προανάκριση δεν έχει καταλήξει ποιος ή ποιοι, ποιος σκότωσε τον Μιχάλη. Έχουμε μια απαίτηση αυτό να το βρει η ανάκριση, ο δικαστής να το βρει η ελληνική δικαιοσύνη. Θέλω να πω κάτι που Δεν ξέρω αν.. όχι να γίνω μάντης κακών.. εμείς θα παλέψουμε για να βοηθήσουμε την δικαιοσύνη, θα παλέψουμε για να βοηθήσουμε η δικαιοσύνη να πετύχει τους στόχους της. Και είπα κάτι το οποίο αποτελεί τον στόχο της οικογένειας, εμείς δεν θέλουμε κανένας να αδικηθεί και κανένας να ευνοηθεί σε αυτή τη διαδικασία στους ανθρώπους οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι».

Μέχρι τώρα όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους και θα μεταφερθούν σε 16 συνολικά φυλακές της χώρας. Πλέον, όλοι αναμένουν τα κρίσιμα αποτελέσματα της αντιπαραβολής του DNA της σορού του Μιχάλη με το γενετικό υλικό των συλληφθέντων.

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς ο οποίος επιχείρησε να παρέμβει και να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα για τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια διαμηνύοντας στην κυβέρνηση πως «εάν κρατήσει και τους 100» χούλιγκαν «θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη».

Μιλώντας στο OPEN, ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, σχολίασε πως: «όταν σε μια υπόθεση έχει αναλάβει πλέον τα ηνία η δικαιοσύνη οι πολιτικοί σωπαίνουν, κάνουμε ότι δεν ακούμε αυτό που είπε ο Κροάτης πολιτικός,  το πόσοι θα κρατηθούν, θα κατηγορηθούν, θα καταδικαστούν δεν θα το πούμε εμείς, η ΝΔ είναι η παράταξη που ξέρει τι σημαίνει διάκριση εξουσιών».

Για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος: «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τη συμμετοχή της UEFA αλλά και των ίδιων των ΠΑΕ στη λύση του γόρδιου δεσμού του χουλιγκανισμού, επιχειρεί η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί ευρεία σύσκεψη την προσεχή Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτήν θα παραστούν εκτός από τον πρόεδρο της UEFA, οι υπουργοί Αθλητισμού και  Προστασίας του Πολίτη αλλά καθοριστική θα είναι η παρουσία των ιδιοκτητών των ΠΑΕ του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, οι οποίοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις αλλά και τις προτάσεις τους για την οπαδική βία.

Πολιτική αντιπαράθεση

Εν τω μεταξύ η πολιτική αντιπαράθεση καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Ζαμπάρας, μιλώντας στο OPEN, τόνισε: «προφανώς και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες μιλάμε για ένα αδιανόητο φιάσκο επιχειρησιακά και πολιτικά, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή σοβαρή χώρα ο υπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αυτό είναι το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας που θα έπρεπε να είχε δείξει η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Πανάς, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε δηλώσεις του στο OPEN, επισήμανε πως: «Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει πέρα από τις εθιμοτυπικές συναντήσεις που επέλεξε μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνει ο πρωθυπουργός είναι πως θα βρούμε λύσεις, επιχειρησιακές και πολιτικές ευθύνες υπάρχουν».

Οι Σπαρτιάτες ανακοίνωσαν ότι θα φέρουν το θέμα στη βουλή.

«Έστω και σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται με διάβημά της προς την UEFA να ζητήσει να μη δείξει καμία άλλη ανοχή στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και να την καλέσει να εναρμονιστεί με τους διεθνείς κανονισμούς», αναφέρουν οι Σπαρτιάτες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας η Ελληνική Λύση κάνει λόγο για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας: «Σε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη απαντήσει λέγοντας ότι δεν ανέχεται ουδεμία παρέμβαση στην λειτουργία της δικαιοσύνης.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργείται από την ΕΛ.ΑΣ για το επιχειρησιακό σκέλος της υπόθεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More