Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατηγική της Γερμανίας για την Κίνα: «Εμπορικός εταίρος – ανταγωνιστής – συστημικός αντίπαλος»

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Με τη νέα στρατηγική για την Κίνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει, μεταξύ άλλων, να αντλήσει διδάγματα από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να μειώσει τις μονόπλευρες εξαρτήσεις από τη χώρα.

Για πρώτη φορά, η γερμανική κυβέρνηση διαμόρφωσε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τις σχέσεις με την Κίνα. Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν όλα τα χαρτοφυλάκια του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού του Όλαφ Σολτς, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική για την Κίνα. Το κείμενο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην επέκταση της απαραίτητης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας της Γερμανίας με την Κίνα αφενός και αφετέρου να διατηρήσει τις δικές της αξίες και συμφέροντα.

«Η στρατηγική για την Κίνα δίνει στις σχέσεις μας ένα νέο πλαίσιο”, έγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) στο Twitter. “Στόχος μας δεν είναι η αποσύνδεση», διαβεβαίωσε ο Σολτς. Ωστόσο, η Γερμανία θέλει “να αποφύγει μελλοντικά κρίσιμες εξαρτήσεις στις εμπορικές σχέσεις”. Η Γερμανία αντιδρά απέναντι σε μια Κίνα «που αλλάζει και υιοθετεί μια πιο επιθετική στάση».

Η στρατηγική δεν έχει ισχύ νόμου, αλλά θα πρέπει να χρησιμεύσει ως οδηγός για τις μελλοντικές σχέσεις της Γερμανίας με το Πεκίνο. Η Κίνα παραμένει «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος» για τη Γερμανία, δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). «Η πτυχή του συστημικού αντιπάλου έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η υπουργός, «η στρατηγική δείχνει ότι είμαστε ρεαλιστές, αλλά όχι αφελείς».

Στην οικονομία πέφτει ιδιαίτερο βάρος για την εφαρμογή της νέας στρατηγικής. «Οι εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά, θα πρέπει στο μέλλον οι ίδιες να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο», σημείωσε η Μπέρμποκ.

Ένας άλλος στόχος της στρατηγικής είναι η επέκταση των «συνεργασιών πρώτων υλών» εκτός Κίνας – για παράδειγμα με άλλες χώρες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή τον Ινδο-Ειρηνικό.

Το έγγραφο 61 σελίδων πραγματεύεται επίμαχα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ο θεμιτός ανταγωνισμός. Αξιολογείται ως «σαφώς αρνητικό» ότι η εξωτερική πολιτική της Κίνας διεκδικεί όλο και επιθετικότερα αξιώσεις παγκόσμιας δύναμης, την ίδια ώρα που στον εμπορικό τομέα καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση ξένων εταιρειών στην κινεζική αγορά, και στην εσωτερική πολιτική γίνεται όλο και πιο κατασταλτική απέναντι στους αντιφρονούντες εντός της Κίνας.

«Πιο κατασταλτικός εσωτερικά, πιο επιθετικός εξωτερικά» – έτσι περιέγραψε η Μπέρμποκ την εξέλιξη της Κίνας σε ομιλία του στο Ινστιτούτο κινεζικών σπουδών «Merics» στο Βερολίνο. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα», είπε η Μπέρμποκ – «γιατί χρειαζόμαστε την Κίνα, αλλά και η Κίνα χρειάζεται εμάς και την Ευρώπη». Ένα από τα κομβικά σημεία της στρατηγικής είναι η «αποτροπή του ρίσκου», είπε η Μπέρμποκ – δηλαδή, η προσπάθεια να μειωθούν οι μονόπλευρες οικονομικές εξαρτήσεις από την Κίνα και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος για τη Γερμανία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More