Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Ζουμπουλάκης (Συγγραφέας) στο Πρώτο: Ό,τι πιο οπισθοδρομικό και σκοτεινό η ΝΙΚΗ- Επί δεκαετίες η Εκκλησία δέχθηκε να είναι εκλογικός μηχανισμός (audio)

«Η ΝΙΚΗ συγκεντρώνει ό,τι πιο οπισθοδρομικό και σκοτεινό, υπάρχει στον χώρο τον εκκλησιαστικό, τον χριστιανικό, της πίστης. Απαρτίζεται από ανθρώπους που ήταν και είναι φονταμενταλιστές, αντιδυτικοί, αντιεμβολιαστές, πουτινικοί και ούτω καθεξής» τόνισε ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Βιβλικών Μελετών “Άρτος Ζωής” και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, φιλοξενούμενος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Υποτίθεται, ότι θέλει να εκφράσει μια γνήσια και μαχητική χριστιανική άποψη. Υποστηρίζεται από πολλούς μοναχούς και μοναστήρια του Αγίου Όρους αλλά και εκτός Αγίου Όρους, από ανθρώπους οι οποίοι -υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο σήμερα- μπορούν μέσα από το μοναστήρι να καθοδηγούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων χάρη σε αυτά τα μέσα, τα λεγόμενα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν καλόγεροι και μοναστήρια με μεγάλη επιρροή στον κόσμο και με ανθρώπους που τους ακολουθούν, δηλαδή. Κυρίως εκτός Αγίου Όρους, στον κόσμο. Και γι’ αυτό ήταν και αυτή η απρόσμενη επιτυχία της ΝΙΚΗΣ, υπήρχε αυτό το βουβό κομμάτι που καθοδηγείται από μοναχούς και ηγουμένους, τους ξέρουμε, τα ονόματά τους, δεν κρύβονται» προσέθεσε ο κ. Ζουμπουλάκης

Επιπλέον, σημείωσε πως δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο σαν αυτό που έχουμε γνωρίσει σε χώρες της Ευρώπης, ενός κοινωνικού χριστιανισμού.

«Εδώ πρόκειται για έναν ακροδεξιό, ας το πούμε καθαρά, χριστιανισμό» τόνισε.

Σε κοινωνικό επίπεδο, σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «κάτι πολύ ανησυχητικό, ότι έχουμε μια αύξηση στην κοινωνία του ακροδεξιού και μισαλλόδοξου ρεύματος».

«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Δηλαδή να έχεις ας πούμε μες στη Βουλή δύο κόμματα και ενδεχομένως να μην είναι μόνο δύο, αλλά και άλλα κόμματα να εκφράζουν τέτοιο κλίμα, μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Αλλά αυτά τα δύο είναι με σαφήνεια ακροδεξιά και μισαλλόδοξα. Είναι ένα πολύ αρνητικό φαινόμενο, πάρα πολύ αρνητικό φαινόμενο» συμπλήρωσε ο κ. Ζουμπουλάκης.

«Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε με σαφήνεια εναντίον της ΝΙΚΗΣ», σημείωσε ο κ. Ζουμπουλάκης, όπως και ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως και άλλοι επίσκοποι.

«Ωστόσο, είναι λίγο αργά που το κάνουν. Θέλω να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια, επί δεκαετίες δέχτηκαν να είναι η Εκκλησία ένας εκλογικός μηχανισμός. Η Εκκλησία παίζει έναν ρόλο στις εκλογές. Είναι εκλογικός μηχανισμός. Εγώ θεωρώ ότι τα κόμματα υπερεκτιμούν την εκλογική δύναμη της Εκκλησίας. Η Εκκλησία αρέσκεται σε αυτό, να τη λογαριάζουν δηλαδή. Ττην προεκλογική περίοδο όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα περάσουν από τις εκκλησίες, από τις γιορτές του Αγίου της περιοχής τους να τους δει ο κόσμος ότι είναι εκεί. Δεν θα ξαναπάνε ποτέ παρά μόνο στις προεκλογικές περιόδους γιατί θεωρούν ακριβώς ότι η Εκκλησία έχει κουκιά. Αυτό η Εκκλησία το άφησε να υπάρχει, γιατί τη βολεύει. Με λογαριάζουν, άρα μπορώ να ζητήσω κάτι από το κράτος, καθώς ο δεσμός είναι στενός και να μου το προσφέρει. Θέλω να ελπίζω, αν και έχω τις αμφιβολίες μου, ότι και η σημερινή σαφής τοποθέτηση εναντίον της ΝΙΚΗΣ ότι είναι γνήσια και δεν είναι επίσης ένα νταραβέρι και ένα αλισβερίσι με την πολιτική, ότι εγώ θα κάνω την δήλωση εναντίον της ΝΙΚΗΣ αλλά περιμένω και από σένα κάτι να μου ανταποδώσεις» ανέφερε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Σε συνέχεια της ίδιας κουβέντας, ο συγγραφέας επισήμανε πως είναι απολύτως σύμφωνος με τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας από το κράτος, ενώ προσέθεσε πως για όποιον γνωρίζει τα πράγματα και τα παρακολουθεί, αυτός ο χωρισμός, εν τοις πράγμασι, έχει γίνει. «Έχει γίνει σε επίπεδο νομικό, θεσμικό. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα σοφά, ενδεχομένως, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν πήγε σε μια μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία για να κάνει τον χωρισμό, αλλά πήγε με τη μέθοδο του σαλαμιού, δηλαδή κομμάτι κομμάτι. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει πολιτικός γάμος, υπάρχει ονοματοδοσία χωρίς βάφτιση, υπάρχει πολιτική κηδεία, δεν υπάρχει θρησκευτικός όρκος. Απομένει ένα συμβολικό στοιχείο που είναι το προοίμιο του Συντάγματος και ενδεχομένως, αν και αυτό είναι ανοικτό σε ερμηνεία, η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι θρησκευτική» εξήγησε ο κ. Ζουμπουλάκης. Ενώ λοιπόν, σημείωσε, νομικά το θέμα έχει ουσιαστικά λήξει και διευθετηθεί, «υπάρχει ένα άλλο κεφάλαιο που είναι το κεφάλαιο της εθιμοταξίας, το οποίο δεν το επιβάλλει κανένας νόμος αλλά θεμελιώνεται πάνω στο ότι η Εκκλησία έχει εκλογική δύναμη».

«Δηλαδή, το ότι στα Θεοφάνεια θα πάνε όλοι οι υπουργοί και πρωθυπουργοί να παραστούν, δεν το επιβάλλει κανένας νόμος αυτό ή η ορκωμοσία των βουλευτών ότι θα γίνει δεν το επιβάλλει κανένας νόμος αυτό. Αυτό είναι μια εθιμοταξία που καλό είναι, για μένα, να λείψει. Εγώ ως χριστιανός θλίβομαι όταν βλέπω τον επίσκοπο, ο βασικός του ρόλος να είναι να παρίσταται στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου ή να κάνει εγκαίνια δημοσίων έργων. Δεν μου λέει τίποτα αυτό» προσέθεσε.

Άρα, το θέμα της εθιμοταξίας είναι εκείνο που πρέπει να λυθεί, σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη. «Και να καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι με αυτό τον τρόπο θα προστατέψει και την ίδια την Εκκλησία. Γιατί δεν είναι η δουλειά της αυτή. Θα αυξήσει το κύρος της στην κοινωνική συνείδηση. Δεν πιστεύω ότι σήμερα ένας συνετός και ευφυής Έλληνας γοητεύεται βλέποντας τους δεσποτάδες να κάνουν ορκωμοσίες και να παρίστανται σε τέτοιες φιέστες» είπε καταλήγοντας ο κ. Ζουμπουλάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More