Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Ζωντός στο Πρώτο: Τα ιδιωτικά ΑΕΙ τα απαγόρευσε η δεξιά του 50 γιατί φοβήθηκε ότι θα τα “καταλάβει” η αριστερή διανόηση (audio)

Κεντρικά θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, μη κρατικά ΑΕΙ και γάμος ομοφύλων, ζητήματα κοινωνικά που σχετίζονται με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, πολιτική επικοινωνία και βέβαια διαφήμιση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν σήμερα ο Στέλιος Ζωντός, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας και πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρείας Τhe Newtons Laboratory με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».

Την ώρα που επικρατεί αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω του ν/σ που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίου, ο κ. Ζωντός έκανε λόγο για «μια αστεία συζήτηση» που γίνεται στην Ελλάδα, όταν ακόμα και η Βόρεια Κορέα ενός δικτάτορα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

«Η κουβέντα θα έπρεπε να είναι, πώς θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο οικονομικό, ουσίας ώστε να έρθουν καλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η αγωνία του πολιτικού συστήματος, αυτό θα έπρεπε να είναι η αγωνία στη δημόσια συζήτηση. Πώς θα πετύχουμε να φέρουμε καλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να έχουμε δύο αγωνίες. Πώς θα ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, να το κάνουμε καλύτερο και πώς τα ξένα πανεπιστήμια ή τα ιδιωτικά που θα ανοίξουν εδώ να είναι τα καλύτερα που υπάρχουν στον κόσμο. Φοβάμαι ότι ακόμα και αυτή η κουβέντα και η αντιπαράθεση που γίνεται, που είναι μια αδιέξοδη αντιπαράθεση, είναι στοιχείο στο να μην έρθουν κάποια καλά πανεπιστήμια γιατί θα πούνε, σε μια χώρα που δεν το αποδέχεται για ποιο λόγο να πάω εγώ» ανέφερε.  

Ο κ. Ζωντός παρέπεμψε σε «μια ιστορική αντίφαση που έχει ένα ενδιαφέρον» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ενώ έχουμε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, έχουμε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, γιατί δεν κάναμε ιδιωτικά πανεπιστήμια; Πολλά χρόνια τώρα, δεν είναι τωρινό αυτό. Υπάρχει μια ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα τα απαγόρευσε η δεξιά της δεκαετίας του 50 γιατί φοβήθηκε ότι θα τα “καταλάβει” η αριστερή διανόηση και θα οδηγήσει τη νέα γενιά στον κομμουνισμό με την έννοια της δεκαετίας του 50. Και σήμερα, αυτή την άποψη της δεξιάς, της παραδοσιακής, της σκληρής, της δεκαετίας του 50, τη μετεμφυλιακή δεξιά την έχουνε δυνάμεις που έρχονται από την Αριστερά. Δηλαδή αυτό το αδιανόητο που συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου οι ακραίες απόψεις κάποια στιγμή ιστορικά συναντιόνται για να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είναι μάλλον ελληνικό φαινόμενο . Πάντως εδώ έχουμε μια συνάντηση των άκρων. Η ακραία δεξιά της δεκαετίας του 50 έβαλε την ιδέα να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί φοβόμασταν την αριστερή διανόηση και η ακραία αριστερά, η συντηρητική αριστερά του σήμερα εμποδίζει να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά».

Με αφορμή την ακρόαση στο Κογκρέσο, των πέντε CEO μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο, όπου ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναγκάστηκε να απολογηθεί στις οικογένειες θυμάτων που βρίσκονταν εκεί, ο κ. Ζώντος επεσήμανε τον κίνδυνο που πράγματι παραμονεύει στις δημοφιλείς πλατφόρμες και τόνισε πως είναι αδύνατον κανείς να αποκλείσει κανείς την πρόσβαση των παιδιών και εφήβων σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

«Πράγματι ο κ. Ζούκερμπεργκ βρέθηκε αντιμέτωπος και όχι μόνο αυτός αλλά και άλλοι CEO με πολύ δύσκολες και πολύ ευθείες ερωτήσεις στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου που από κάποια βιντεάκια που έχουμε δει, βρέθηκε σε δύσκολη θέση να απαντήσει γιατί του δείχνανε πραγματικό περιεχόμενο που υπάρχει είτε στο ίνσταγκραμ είτε στο facebook που προέτρεπε παιδιά να αυτοκτονήσουν, προέτρεπε ανθρώπους να ασχοληθούν με την παιδοφιλία, δηλαδή πολύ βαριές καταστάσεις παραβατικές. Και ότι η πλατφόρμα δεν προστατεύει τους χρήστες της από αυτό το ακατάλληλο περιεχόμενο και εκθέτει και ανήλικα παιδιά στο να βλέπει τέτοιο περιεχόμενο. Δυστυχώς αυτό το περιεχόμενο το βρίσκεις πολύ εύκολα στο διαδίκτυο και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί πολλά νέα παιδιά ηλικίας, αυτό που ονομάζουμε γενιά Z, δηλαδή 16 με 24, εκτίθεται σε αυτό το περιεχόμενο με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Το βρίσκει παντού με ένα πάτημα ενός κουμπιού. Πρέπει να δούμε ως κοινωνία, ως οικογένεια, ως σχολείο, πώς διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά να χειρίζονται αυτό το περιεχόμενο. Γιατί να το απαγορεύσουμε, είναι αδύνατο. Πρέπει να δούμε πώς το εξηγούμε στα παιδιά μας, στη γενιά που μεγαλώνει, ώστε να μπορούν να το αντιλαμβάνονται ως ένα προβληματικό περιεχόμενο και να το διώχνουν μακριά από τα μάτια τους και από τη σκέψη τους. Γιατί να το απαγορεύσεις, είναι φαντασίωση ότι μπορείς να το πετύχεις» τόνισε ο κ. Ζωντός, σημειώνοντας πως το Κογκρέσο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταλήξει σε μια νέα αυστηρότερη νομοθεσία ελέγχου αυτών των πλατφορμών στην Αμερική.

Στο ίδιο, ευρύτερο πεδίο, ο κ. Ζωντός αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας πως πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο της εποχής, είτε επιχειρηματικά είτε τεχνολογικά.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σχολή σκέψης στην Αμερική κυρίως, που λέει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ρυθμιστικό, όπως ρυθμίζονται τα φάρμακα. Ότι πρέπει πριν βγαίνουνε πράγματα στο εμπόριο, εννοώ εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να έχουν δοκιμαστεί και να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τους, ακριβώς τη διαδικασία που έχουμε στα φάρμακα, δηλαδή να έχουν γίνει τεστ, να υπάρχει μια αντίστοιχη αρχή όπως η FDA η οποία δίνει τις εγκρίσεις για τα φάρμακα γιατί υπάρχει η καλή χρήση της και η κακή χρήση της. Υπάρχουν δηλαδή και οι παρενέργειες που μπορεί να έχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορώ να αναφέρω περιπτώσεις από τη βία ανηλίκων που ζούμε το τελευταίο διάστημα, όπου βίντεο που κυκλοφορούν στα κινητά παιδιών έχουν δημιουργηθεί με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν γυμνές εικόνες κοριτσιών χωρίς αυτά τα κορίτσια ποτέ να έχουν κάνει οι ίδιες γυμνή φωτογράφηση. Γδύνονται από ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης και κυκλοφορούν στα κινητά των παιδιών στο σχολείο ως γυμνές φωτογραφίες, που όμως είναι παραγωγή από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό είναι μια πολύ κακή χρήση του εργαλείου. Αυτή είναι μια εκδοχή. Φανταστείτε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν οικονομικές ζημιές, να σκοτώσουν ανθρώπους, να καταργήσουν δικαιώματα. Είναι τρομακτική η δύναμη αυτού του εργαλείου» σημείωσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More