Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Καλύβας στο Πρώτο: Οι πρόσφατες καταστροφές αποτελούν ένα τραύμα και ένα σχολείο μαζί (audio)

Για ένα «τραύμα αλλά και ένα πάρα πολύ μεγάλο σχολείο» έκανε λόγο ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη η χώρα, στη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Πολλές φορές χρησιμοποιούμε την παρομοίωση της ενηλικίωσης. Έχω την αίσθηση ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία υπήρξε μία ωρίμανση της κοινωνίας, την οποία μπορεί να τη διαπιστώσει σε διάφορες πτυχές, κανένας. Έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο μετρημένοι και σοβαροί στο πώς αντιμετωπίζουν τα πράγματα για το μέλλον απ’ ό, τι ήταν πριν την κρίση» υποστήριξε ο κ. Καλύβας,ενώ επισήμανε σχετικά με την κλιματική κρίση ότι πρόκειται για έναν «μαραθώνιο, ο οποίος έχει μεγάλη διάρκεια, έχει πολλά χαρακτηριστικά τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά, ούτε ξέρουμε πώς ακριβώς θα εκδηλωθεί».

«Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν διάφορες επιπτώσεις και υπάρχει και μία πάρα πολύ έντονη τεχνολογική αλλαγή που θα μας υποστηρίξει στον αγώνα αυτό που κάνουμε ως ανθρωπότητα για να ελέγξουμε τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Όλα αυτά δημιουργούν πολλές προκλήσεις, δημιουργούν επίσης πολλές ευκαιρίες και θα διαρκέσουν και αυτά σε μεγάλη διάρκεια, θα επηρεάσουν πτυχές της ζωής μας, αλλά με τρόπο που ακόμα δεν έχουμε πλήρη συναίσθηση. Οπότε σίγουρα αυτό που θα έλεγα εγώ είναι ότι θα χρειαστούμε μεγάλη ανθεκτικότητα. Και πιστεύω ότι η κρίση μας βοήθησε ως κοινωνία να αποκτήσουμε μια αίσθηση ανθεκτικότητας» συμπλήρωσε ο κ. Καλύβας.

Στην πολιτική επικαιρότητα, ερωτηθείς, αν ο πρωθυπουργός έχει «πολιτικό καύσιμο» για την εξάντληση της τετραετίας, ο κ. Καλύβας υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο πράγματα. «Το πρώτο είναι, ο ίδιος το γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να το πετύχει. Κάθε πολιτικός δεν ενδιαφέρεται μόνο για να κερδίζει εκλογές, ιδιαίτερα σε αυτό το επίπεδο, ενδιαφέρεται και για το μέλλον, για το πώς η ιστορία θα καταγράψει την παρέμβασή του. Επομένως, πιστεύω ότι είναι κάτι που τον απασχολεί και θέλει να το πετύχει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική, ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιπολίτευση, Δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί η αντιπολίτευση στο μέλλον. Έχει τέσσερα χρόνια μπροστά του. Οι εκλογές μόλις τελείωσαν. Οπότε πιστεύω ότι έχει στο χέρι του όλα τα χαρτιά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την επικράτηση του κ.. Κασσελάκη στον α’ γύρο, ο κ. Καλύβας σχολίασε πως ο πιο απλός τρόπος να δει κανείς τι συνέβη είναι να σκεφτεί ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό στον χώρο της Κεντροαριστεράς».

«Το κενό αυτό παρουσιάστηκε γιατί μετά το 2019 και τις εκλογές τότε, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν να το καλύψουν. Δεν επέλεξαν δηλαδή να γίνουν ένα μοντέρνο, σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα εξουσίας. Αυτό οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κατάσταση που βλέπουμε σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη είχε μια πολύ μεγάλη πιθανότητα και ευκαιρία να καλύψει αυτό το κενό, ιδιαίτερα στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου. Δεν το έκανε. Το κενό παραμένει. Οπότε βλέπουμε αυτή τη στιγμή το τρίτο επεισόδιο σε αυτή τη σειρά, όπου εμφανίζεται ένας άνθρωπος σχεδόν από το πουθενά και λέω σχεδόν γιατί δεν ήταν τελείως από το πουθενά. Τον έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας και έχει ερείσματα μέσα στο κόμμα, δεν κινήθηκε μόνος του, αλλά με ένα προφίλ αφενός που δεν ταιριάζει σε αυτό το κόμμα και μία παρουσία που έχει ακόμα σκοτεινά σημεία, με την έννοια ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς την πορεία του τελείως. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα ενθουσιασμού ακριβώς σε ανθρώπους που θεωρούν ότι υπάρχει ένα κενό. Δηλαδή είναι μια προσπάθεια μετακίνησης του κόμματος είτε με το καλό είτε με το ζόρι, για να το πω έτσι, προς το κέντρο. Είναι μια προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό. Αν θα λειτουργήσει δεν το ξέρουμε. Αλλά αυτό ακριβώς είναι» ανέφερε ο κ. Καλύβας.

Καταλήγοντας, ο κ. Καλύβας υποστήριξε πιο συγκεκριμένα, ότι το προφίλ του κ. Κασσελάκη δεν ταιριάζει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερό κόμμα, καθώς «είναι ένας άνθρωπος που προβάλλει ένα σύγχρονο προφίλ, ένας άνθρωπος της αγοράς, ένας άνθρωπος που έρχεται από την Αμερική με αυτά τα χαρακτηριστικά που παραδοσιακά είναι αντίρροπα προς την ιδεολογία αλλά και την κουλτούρα της Αριστεράς».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More