Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Κλέβερλι – Μπλίνκεν πριν την Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών δέχτηκε σήμερα (Τρίτη 20 Ιουνίου) τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας (URC 2023).

Η Βρετανία και η Ουκρανία συνδιοργανώνουν τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Ιουνίου και η οποία αποτελεί συνέχεια του κύκλου των ετήσιων εκδηλώσεων εκ των οποίων η τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί από κοινού στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Στόχος της URC 2023 αποτελεί η κινητοποίηση της διεθνούς υποστήριξης “για την οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση της Ουκρανίας και την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της έκτακτης βοήθειας για άμεσες ανάγκες και της χρηματοδότησης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία ανοικοδόμησης” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διάσκεψης.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε… ότι θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί, και οι δύο χώρες μας είναι βαθιά αφοσιωμένες σε αυτό», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι την Τρίτη.

«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτή τη δέσμευση, μεταξύ άλλων μέσω ενός νέου ισχυρού πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ που θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω αύριο».

Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν ότι η διάσκεψη επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να χρησιμοποιήσει τους πόρους του για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αλλά και ότι το Κίεβο έπρεπε να κάνει το μέρος του πιέζοντας για τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει έναν τρόπο να προσφέρει στις εταιρείες ασφάλιση από τυχόν ζημιές και καταστροφές εξαιτίας του πολέμου.

«Αυτή η εβδομάδα έχει να κάνει πολύ με τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για χρήματα από τον δημόσιο τομέα, φυσικά, αλλά κυρίως χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησής τους», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών .

“Τώρα, οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς το κάνουμε αυτό, δεν θέλω να προδικάσω. Το όλο θέμα των επόμενων δύο ημερών είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του ως παγκόσμιο κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου ασφαλιστικού κέντρου, αλλά και τη συγκλητική μας δύναμη». συμπλήρωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι.

Η Διάσκεψη σε αριθμούς

Πάνω από 1.000 συμμετέχοντες αναμένονται, τουλάχιστον 61 χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη με 40 από αυτές να εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο ενώ συμμετέχουν επίσης επικεφαλείς διεθνών οργανισμών, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, διευθύνοντες σύμβουλοι και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων. Η γεωγραφία των συμμετεχόντων είναι σχεδόν διπλάσια στο εύρος από την αντίστοιχη στο Λουγκάνο το 2022.

Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στο μακροπρόθεσμο οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας, βασιζόμενη σε άλλες συναντήσεις όπως η G7.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης θα γίνει η επίσημη έναρξη του Ουκρανικού Επιχειρηματικού Συμφώνου όπου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα δηλώσουν την πρόθεση τους να επενδύσουν στην Ουκρανία όταν είναι η κατάλληλη στιγμή (π.χ. BT, Rolls-Royce, Oracle).

Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση κεφαλαίων έγκαιρης ανάκαμψης ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της Ουκρανίας μέσω της φάσης άμεσων πρώιμων αναγκών για το 2023.

Η Ουκρανία αναζητά έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει το πρώτο μέρος ενός «Πράσινου Σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας βιομηχανίας χάλυβα χωρίς άνθρακα, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς πριν από τη διάσκεψη.

Ο συνολικός λογαριασμός θα είναι τεράστιος, με την Ουκρανία, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη να υπολογίζουν τον Μάρτιο ότι το κόστος για τον πρώτο χρόνο του πολέμου ήταν 411 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα μπορούσε εύκολα να φτάσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια καθώς ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More