Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση με το ΥΠΑΑΤ ζητούν οι αγρότες του Δήμου Αγιάς

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας για την οργή και αγανάκτηση που επικρατεί στους αγρότες του Δήμου Αγιάς, για το γεγονός ότι οι παραγωγοί της περιοχής που χτυπήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση και προκαταβολή όπως έχει συμβεί σε όλους τους άλλους Δήμους της Θεσσαλίας.

“Με μια παράλογη και καταφανέστατα άδικη απόφαση του ΕΛΓΑ, ο Δήμος Αγιάς και ιδιαίτερα τα μήλα, κάστανα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, καλαμπόκια της περιοχής εξαιρέθηκαν από την αποζημίωση και την προκαταβολή επειδή ο ΕΛΓΑ εκτίμησε ότι δεν έχουν υπάρξει ζημιές από την πλημμύρα Daniel.

Τους προηγούμενους μήνες διοργανώθηκαν τεράστια μαζικά συλλαλητήρια αγροτών με εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στα οποία αναδείξαμε την αδικία που υπάρχει για τους παραγωγούς της Αγιάς και ζητήσαμε το αυτονόητο, να δοθεί η προκαταβολή στους πλημμυροπαθείς παραγωγούς και να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την παραγωγή και από την Αρωγή τα κατεστραμμένα χωράφια, οι σταυλικές εγκαταστάσεις και οι αποθήκες.

Δημιουργήσαμε ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία, μετεωρολογικά δελτία, φωτογραφικό υλικό και βίντεο που αποδεικνύουν την έκταση της ζημιάς από τις πλημμύρες τον οποία στείλαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ εδώ και δυο μήνες και μάταια περιμένουμε μια απάντηση και δικαίωση στο αίτημα μας. Ο φάκελος συντάχθηκε από τον ίδιο μελετητή που έκανε την αντίστοιχη μελέτη και για τις ζημιές στο Πήλιο στο οποίο έχουν λάβει και δικαιολογημένα την προκαταβολή οι συνάδελφοι παραγωγοί μήλων και κάστανων ενώ δεν συνέβη το ίδιο στην Αγιά.

Την Παρασκευή 26 Απριλίου διοργανώθηκε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, με εκατοντάδες αγρότες, με συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των φορέων της Αγιάς (Δήμος, Τοπικές Κοινότητες, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Επαγγελματιών, 15μελή μαθητικά συμβούλια, Σύλλογοι Γυναικών, Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι) με κυρίαρχο αίτημα να αποκατασταθεί η αδικία και να υπάρχει αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Αγιάς.

Απαίτηση του συλλαλητηρίου ήταν η άμεση απόφαση της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα μας και συνάντηση με τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Επί 14 ημέρες μάταια τηλεφωνούσαμε στο υπουργείο για να κανονιστεί αυτή η συνάντηση, είτε μας παρέπεμπαν από μέρα σε μέρα λέγοντας ότι δεν μπορούν να βρουν τον υπουργό ή δεν τους έχει απαντήσει στο αίτημα μας, είτε δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Την Παρασκευή 10 Μαΐου μετά από επικοινωνία με την κ. Αγγελάκη διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού δόθηκε η υπόσχεση ότι θα συναντηθούμε με τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη και τον Γ.Γ του Υπουργείου κ. Μπαγινέτα χωρίς όμως να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα και σε σημερινή επικοινωνία μας 13 Μαΐου με το Υπουργείο πάλι δεν ορίστηκε η μέρα συνάντησης της αντιπροσωπείας των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών με το υπουργείο.

Από πέρυσι μας χρωστάνε 50€ το στρέμμα επιπλέον αποζημίωση από το De Minimis στις ποικιλίες πράσινων μήλων όπως είχε δεσμευτεί ο τότε Υπουργός κ. Γεωργαντάς και ακόμη δεν τα έχουν δώσει. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα που είναι βασικά προϊόντα του Δήμου καταργήθηκαν με την νέα ΚΑΠ μειώνοντας ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα, αυτή την στιγμή εκατοντάδες παραγωγοί της Αγιάς αδυνατούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα λόγω έλλειψης ρευστότητας από το χαμένο εισόδημα και τις προκαταβολές που δεν δόθηκαν και χωράφια μένουν ακαλλιέργητα.

Στην Αγιά έχουμε μάθει να δίνουμε και να κερδίζουμε τις μάχες μας και το δίκιο μας. Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε ως το τέλος το αίτημα μας και να είναι όλοι βέβαιοι πως θα δικαιωθεί ότι και αν χρειαστεί να κάνουμε.

Θα πάμε στις Ευρωεκλογές αν χρειαστεί με τα τρακτέρ μας και τις κινητοποιήσεις μας, με κάθοδο λεωφορείων στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου και με όποια άλλη κινητοποίηση κρίνουμε απαραίτητη όμως δεν θα ανεχτούμε αυτή την κατάφωρη αδικία, να εξαιρεθεί ο Δήμος Αγιάς από τις πλημμύρες του Daniel όταν με απόφαση του Υπουργείου πρόσφατα δόθηκαν αποζημιώσεις για τον Daniel ακόμη και σε περιοχή της χώρας που δεν χτυπήθηκε από τον Daniel. Οφείλει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να μας απαντήσει αν θέλει η περιοχή που παράγει το 40% των μήλων της Ελλάδας, και αντίστοιχο ποσοστό στα κάστανα, να συνεχίσει να παράγει ή όχι”.

Οι παραγωγοί της Αγιάς ζητούν να οριστεί η ημέρα συνάντησης με το Υπουργείο ώστε να δοθεί άμεση λύση. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν τον αγώνα τους αφού όπως υποστηρίζουν, το αγροτικό εισόδημα καθορίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή του Δήμου Αγιάς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More