Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση του Έλληνα και του Κύπριου ΥΠΕΞ – Στο επίκεντρο της ατζέντας το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα ως υπουργός Εξωτερικών της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Χριστοδουλίδη πραγματοποιεί ο κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος στις 14:00 αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Νίκο Δένδια.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τόσο τις άριστες σχέσεις Αθήνας- Λευκωσίας, όσο και τον κοινό βηματισμό τους προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πάντα με στόχο τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της ατζέντας των δυο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθούν οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, με την γείτονα να βρίσκεται άλλωστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και τις αρχές της να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό και δη στην επίπονη διαδικασία ανοικοδόμησης.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, τα οποία διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο σταθερότητας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος και Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν συνεργατικά σχήματα, όχι μόνο με σαφές γεωπολιτικό, αλλά και ειδικό ενεργειακό στίγμα. Υπενθυμίζεται η συμμετοχή Αθήνας- Λευκωσίας- Τελ Αβίβ στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπης, ο λεγόμενος EuroAsia Interconnector.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Κόμπος εξέφρασε προσφάτως τις θέσεις της Λευκωσίας όσον αφορά το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που επείγει είναι η επανένωση του νησιού, με την επισήμανση ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται ουδέποτε να συναινέσει σε προσεγγίσεις που θα κινηθούν έξω απ’ το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου απορρίπτει συλλήβδην οποιαδήποτε συζήτηση περί δύο κρατών ή άλλων παραπλήσιων «διχοτομικών ιδεών».

Για τη Λευκωσία, δε, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση των απαράδεκτων τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει την τελευταία περίοδο στην Αμμόχωστο η κατοχική ηγεσία, σε αγαστή συνεργασία με την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για το Κυπριακό έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, κατόπιν της οχύρωσης της Άγκυρας πίσω από τις παράνομες διχοτομικές θέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο, αλλά και τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβαθμίσει διεθνώς το ψευδοκράτος.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More