Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη στην ΕΡΤ του κινέζου πρέσβη Σ. Τζουντσένγκ στον Φ. Παπαθανασίου: «Εξαιρετική ευκαιρία για νέο πλαίσιο συνεργασίας»

Αποκλειστική συνέντευξη στον Φάνη Παπαθανασίου και την εκπομπή “UPDATE” έδωσε ο κινέζος πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα.

Φάνης Παπαθανασίου:  Κύριε Πρέσβη, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στην ΕΡΤ. Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κίνα την Παρασκευή. Μία σημαντική επίσκεψη για τις διμερείς μας σχέσεις. Εν μέσω μάλιστα σοβαρότατης διεθνούς σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Ποια θα είναι τα θέματα προς συζήτηση;

ΣΙΑΟ ΤΖΟΥΝΤΣΕΓΚ:  Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα εδώ κι επτά χρόνια. Αναφέρομαι σε διμερή επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κίνα το 2019, για τη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στη Σαγκάη. όμως, αυτή τη φορά, πρόκειται για επίσημη επίσκεψη. Στο Πεκίνο, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ. Θα συναντήσει και τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον Κινέζο Πρόεδρο της Βουλής, Zάο Λι Τσι.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του άρχισαν από το καλοκαίρι τη δεύτερη θητεία τους. Η Ελλάδα βγήκε από τη σκιά της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους. Ταυτόχρονα και η Κίνα έκανε μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Αυτά λοιπόν τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα μας προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε για τη μελλοντική μας συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κίνα, οι αρχηγοί των δύο κρατών θα συζητήσουν για την αμοιβαία πολιτική στήριξη, ιδιαίτερα για θέματα κυριαρχίας και των δύο χωρών και ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας. Θα συζητήσουν για την οικονομική και την εμπορική συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, ένας Δρόμος”.

Θα συζητήσουν επίσης για τρόπους βελτίωσης και προώθησης του επιπέδου του διαλόγου ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.

Ασφαλώς, όπως είπατε, τώρα βρισκόμαστε ενώπιον αβέβαιων καιρών και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί παντού στον κόσμο μεγάλη ανησυχία. Επομένως, τα θέματα για τα σημεία συγκρούσεων, τοπικά και διεθνή, θα συμπεριληφθούν στις συνομιλίες.

Σε ποιους τομείς θα μπορούσε να επεκταθεί η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Κίνας;

ΣΙΑΟ ΤΖΟΥΝΤΣΕΓΚ Πριν από λίγες μέρες, στις 27 Οκτωβρίου δύο κινεζικοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναβάθμισαν το επίπεδο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα με σταθερή προοπτική. Είναι η πρώτη φορά που κινεζικοί φορείς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προβαίνουν σε τέτοιου είδους ανακοίνωση.

Αυτό δείχνει ότι τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνουν μια πολύ θετική και αισιόδοξη προοπτική για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Και πιστεύω ότι αυτό το “πράσινο φως” θα ενθαρρύνει όλο και περισσότερους Κινέζους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.

Είμαι στην Αθήν  δύο χρόνια και γνωρίζω ότι η μεταποιητική βιομηχανία εδώ   αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας. Είναι μικρός αριθμός.Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διπλασιάσει αυτό το ποσοστό στο 20%. Η Κίνα, λοιπόν, έχει πολλούς ιδιώτες επενδυτές με πείρα, τεχνογνωσίκαι οικονομική στήριξη. Θέλουμε να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας ειδικά για την προώθηση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή. Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για διπλωματία που θα μπορούσε να εμποδίσει την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή;

ΣΙΑΟ ΤΖΟΥΝΤΣΕΓΚ Ναι. Η παρούσα σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο και απαιτεί κρίσιμες επιλογές μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Η Κίνα ανησυχεί πολύ για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων και είναι συντετριμμένη από τους μεγάλους αριθμούς των θυμάτων που προκάλεσαν αυτές οι  συγκρούσεις.

Η Κίνα καταδικάζει κάθε πράξη που βάζει σε κίνδυνο πολίτες και αντιτίθεται σε κάθε κίνηση παραβίασης των διεθνών νόμων. Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Αλλά, είναι πολύ σημαντικό… Έχει μεγάλη σημασία να τηρούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες  και να προστατεύουν τους πολίτες. Το πιεστικό ζήτημα τώρα είναι να σταματήσει η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και η πρόκληση ακόμα μεγαλύτερης  ανθρωπιστικής καταστροφής.

Τα σκληρά μαθήματα των διαχρονικών συγκρούσεων Παλαιστίνης-Ισραήλ αποδεικνύουν περίτρανα ότι μόνο με τη συμμόρφωση στην πολιτική κοινής ασφάλειας μπορεί να  επιτευχθεί βιώσιμη ασφάλεια και μόνο με την τήρηση μιας πολιτικής συμφωνίας μπορούν να επιλυθούν επιτυχώς οι εύλογες ανησυχίες ασφάλειας των Ισραηλινών. Η λύση των δύο κρατών έχει διεθνή συναίνεση. Ελπίζουμε λοιπόν ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα έχουν κατά νου την μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές. Και θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο της λύσης των δύο κρατών και θα αρχίσουν εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Είναι διατεθειμένο το Πεκίνο να παίξει αυτόν τον ρόλο;

ΣΙΑΟ ΤΖΟΥΝΤΣΕΓΚ Η Κίνα δεν έχει ιδιοτελή συμφέροντα στο παλαιστινιακό ζήτημα και ειλικρινά ελπίζει ότι μια ολοκληρωμένη και δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να βρεθεί με βάση τη λύση των δύο κρατών ούτως ώστε τα εύλογα ζητήματα ασφάλειας όλων των μερών να μπορέσουν να επιλυθούν πραγματικά και ολοκληρωμένα.

Η Κίνα θα υποστηρίξει πλήρως οτιδήποτε συμβάλλει στην ειρήνη και θα κάνει οτιδήποτε συμβάλλει στη συμφιλίωση Παλαιστίνης και Ισραήλ. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι έχει ήδη επικοινωνήσει με τους ομολόγους του από Ισραήλ, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Ιράν και άλλες χώρες.

Η πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, ένας Δρόμος” είναι πολύ σημαντική για την Κίνα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που συμμετείχε σ’ αυτή. Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία στην πρωτοβουλία;

ΣΙΑΟ ΤΖΟΥΝΤΣΕΓΚ Ναι. Πριν από πέντε χρόνια η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με την Κίνα για την πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, ένας Δρόμος”.

Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι επίσης η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα ή μέλος της ΕΕ που υπέγραψε τη διακυβερνητική συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, ένας Δρόμος”.

Κατά την προσωπική μου άποψη θα μπορούσαμε να προωθήσουμε κι άλλο τη συνεργασία μας σε τρεις τομείς.

Πρώτον, στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Ξέρω ότι το 2022 η Ελλάδα παρήγαγε πάνω από το 50% της ενέργειάς της από νέους ενεργειακούς πόρους και η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανεβάσει αυτό το ποσοστό στο 80%. Είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα για τους Έλληνες. Η Κίνα έχει πλεονέκτημα στις βιομηχανίες φωτοβολταϊκών και τα αιολικά πάρκα. Πιστεύω ότι οι κινεζικές εταιρίες και τεχνολογίες είναι οι πιο απαραίτητες για την πράσινη ανάπτυξη της Ελλάδας.

Θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στην περιοχή των Σερρών, μία από τις κινεζικές εταιρίες διαχειρίζεται πλέον ένα αιολικό πάρκο με 34 ανεμογεννήτριες που παράγουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια και παρέχουν ρεύμα για πάνω από 30.000 ελληνικά νοικοκυριά.

Αυτή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό πάρκο στην ουσία μείωσε κατά περίπου 160.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Δεύτερον, στον τομέα των μεταφορών. Η στρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά πύλη εισόδου για τα προϊόντα των ανατολικών χωρών στις ευρωπαϊκές αγορές της ενδοχώρας. Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα παράδειγμα γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης, παρατήρησα ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τα έργα εκσυγχρονισμού της για την κατασκευή σιδηροδρόμων. Η Κίνα έχει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας. Έτσι, θα θέλαμε να συμβάλουμε στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών μεταφορικών συστημάτων. Τρίτον, στον τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, στη ναυτιλιακή συνεργασία.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα είναι σημαντικοί παράγοντες στην παγκόσμια ναυτιλία.

Επομένως, και οι δύο χώρες μπορούν να ενισχυθούν από τη συνεργασία μας στον τομέα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More