Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέχεια Απεργιών στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Τρίτη 13/12 έως και τα Χριστούγεννα

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Σε απεργιακή αναταραχή βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες σημαντικών κλάδων, ειδικά στις μεταφορές – συγκοινωνίες.

Μέσα μαζικών Μεταφορών

Οι σιδηροδρομικοί απεργούν σήμερα και αύριο προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε όλη τη χώρα καθώς οι συνθήκες χιονιά επιβαρύνουν τα ελάχιστα τρένα που κινούνται.

Οι ημερομηνίες απεργιών που θα πραγματοποιηθούν αρχικά σήμερα και αύριο 13-14 Δεκεμβρίου. Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, απεργούν 40.000 μέλη RMT στο Network Rail και 14 εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων. Οι εργαζόμενοι στο Network Rail, που διαχειρίζεται τα 20.000 μίλια των γραμμών του Ηνωμένου Βασιλείου, θα απεργήσουν επίσης από τις 18:00 την παραμονή των Χριστουγέννων έως τις 6 το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου. Περαιτέρω απεργίες έχουν προγραμματιστεί για το νέο έτος (3-4 Ιανουαρίου & 6-7 Ιανουαρίου).

Η Network Rail έκανε νέα προσφορά στο RMT την περασμένη Κυριακή η οποία περιλάμβανε αύξηση του βασικού μισθού κατά 5 τοις εκατό από την 1η Ιανουαρίου και άλλο 4 τοις εκατό το επόμενο έτος.

Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές απολύσεις πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2025. Η προσφορά περιλαμβάνει εφάπαξ ποσό 250 λίρες για όσους κερδίζουν 24.000 λίρες ή λιγότερο και 75 τοις εκατό έκπτωση ταξιδιού για τους εργαζόμενους και την οικογένεια τους.

Αεροδρόμια

Περίπου 1.000 μέλη της Συνοριακής Δύναμης που είναι μέλη της ένωσης Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών στα αεροδρόμια Heathrow, Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow και Manchester θα απεργούν καθημερινά από τις 23 Δεκεμβρίου έως το τέλος του έτους, εκτός από τις 27 Δεκεμβρίου. σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τις θέσεις εργασίας, ενώ στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται για να παρέμβει, εάν απαιτηθεί.

Το αεροδρόμιο Χίθροου λέει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι δεν θα ακυρωθούν πτήσεις κατά τη διάρκεια απεργιών της Συνοριακής Δύναμης.

Είναι ένα από τα έξι αεροδρόμια της Βρετανίας όπου οι εργαζόμενοι της Συνοριακής Δύναμης θα αποχωρήσουν από τις 23 Δεκεμβρίου, προκαλώντας φόβους ότι καθυστερήσεις στον έλεγχο των διαβατηρίων των επιβατών που φτάνουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες ουρές, ακόμη και σε κρατήσεις επιβατών στα αεροπλάνα, εμποδίζοντας τις επόμενες αναχωρήσεις.

Ωστόσο, το Χίθροου επέμεινε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών δεν θα επηρεαστεί». Σε ανακοίνωση αναφέρεται: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα πτήσεων τις ημέρες απεργίας, επομένως οι επιβάτες που αναχωρούν θα πρέπει να περιμένουν να ταξιδέψουν κανονικά.”

Περίπου 417.000 εργάσιμες ημέρες χάθηκαν λόγω εργατικών διαφορών τον Οκτώβριο του 2022 – το υψηλότερο νούμερo από τον Νοέμβριο του 2011.

Σχετικές ειδήσεις

Μεγαλώνει το κύμα απεργιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ηνωμένο Βασίλειο: Συνεχίζουν τις απεργίες οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More