Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέχεια του θετικού κλίματος στις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν εκ νέου σήμερα (30/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Στην ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Οκτώβριο, πλησιάζοντας πλέον τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη χώρα μας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,0% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός σημείωσαν την υψηλότερη ετήσια αύξηση τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν πτώση 11,5% τον Νοέμβριο, έναντι μείωσης 11,2% τον Οκτώβριο.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 διολίσθησε ο δείκτης που παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό. Άνοδος 0,2% στο προσωπικό εισόδημα. Κέρδη 0,2% για τις καταναλωτικές δαπάνες. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 3%τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση έναντι 3,4% τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος δείκτης είχε ανέλθει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας. Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ παράγουν περίπου 43 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Έχουν ήδη προβεί σε περικοπές παραγωγής κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών από 1 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,50%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,61%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,27%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,53%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,72%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 258 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1275,13 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,31%.

Ομόλογα

Σημαντική ανάκαμψη καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,47%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 8 bps στο 4,24%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 7 μονάδες, στο 3,49% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,67%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,03%, στα 78,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 1,11%, βρίσκεται στα $ 84,06.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0934 δολ./ευρώ

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More