Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός για τη νέα κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων, σύμφωνα με την ΕΜΥ, βρίσκονται Θεσσαλία και Στερεά, με τους κατοίκους και τις Αρχές να θωρακίζουν πόλεις και χωριά υπό τον φόβο νέων πλημμυρών. Ενίσχυση αναχωμάτων, καθαρισμοί ρεμάτων και σχέδια για άμεση εκκένωση περιοχών περιλαμβάνονται στο πλάνο της Πολιτικής Προστασίας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.

Κάτοικοι, φορείς και στρατός επιχειρούν μέρα νύχτα να θωρακίσουν τη Θεσσαλία πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία.

Με σακιά στις πόρτες και στα παράθυρα οι κάτοικοι του Παλαμά ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας με τις μνήμες από τον καταστροφικό Ντάνιελ να είναι ακόμη νωπές. Παρόλα αυτά μετά από 3 εβδομάδες η κατάσταση στην κωμόπολη είναι αυτή που βλέπετε σε πολλά σημεία της. Ρούχα, κούτες, ακόμη και τηλεοράσεις που καταστράφηκαν δεν έχουν μαζευτεί ακόμα και αποτελούν πλέον εστία μόλυνσης με κάθε λογής ζωύφια να ξεπηδούν από μέσα.

Ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου αναφέρει πως: «Αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη».

Το χωριό Βλοχό είναι ένα χωριό φάντασμα. Παντού υπάρχουν κατεστραμμένα αντικείμενα που αφαίρεσαν οι ιδιοκτήτες μέσα από τα πλημμυρισμένα σπίτια. Οι επόμενες ώρες, είναι ώρες αγωνίας για τους κατοίκους που έχουν μείνει στο χωριό και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Στο Βόλο ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες.

Ειδικές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στον Παγασητικό όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία» και αναμένει οδηγίες για τη νέα κακοκαιρία «Ηλίας».

Και στη Λάρισα δίνεται μάχη για να μην υπερχειλίσουν πάλι οι ποταμοί.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός δήλωσε: «Η Περιφέρεια επιχείρησε και επιχειρεί σε 90 σημεία γεφυρών, ρεμάτων, ποταμών, αναχωμάτων. Επιχείρησε και επιχειρεί στο πεδίο σε 131 σημεία για να βελτιώσει την προσβασιμότητα».

Η προσφυγική δομή του Κουτσόχερου επιστρατεύεται για να φιλοξενήσει τους πρώτους πλημμυροπαθείς.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Φαρκαδώνας Κοσμάς Ευάγγελος, αναφέρει: «Έχουν μεταφερθεί 85 άτομα στη δομή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα».

Στο χωριό Κεραμίδι, στο οποίο υπάρχουν ακόμα σημεία που παραμένουν πλημμυρισμένα, πριν καν προλάβουν οι κάτοικοι να σταθούν στα πόδια τους, περιμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Στη Βουλή

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει: «Όταν μου απαντάτε ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε, αλλά χάσαμε 17 ανθρώπους, 110.000 ζώα και 135.000 πτηνά, θα πει ότι αυτά ήταν μέσα στο σχέδιό σας».

Ο Ευάγγελος Τουρνάς υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απάντησε πως: «Για εμάς η απώλεια της ζωής ακόμα και ενός συμπολίτη μας πονάει. Άλλαξε ο χάρτης στην κυριολεξία και εσείς λέτε ότι εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτό και δεν προστατέψαμε τους Έλληνες πολίτες. Όχι κυρία Κωνσταντοπούλου, έγκαιρα αναπτύξαμε τις δυνάμεις και δυστυχώς το φαινόμενο ήταν τέτοιο που μας ξεπερνούσε σε πολλές περιπτώσεις».

Σε επιφυλακή και στη Βόρεια Εύβοια

Οι κάτοικοι της πολύπαθης Εύβοιας για ακόμη μία φορά με αυτοσχέδιους τρόπους προσπαθούν να προφυλαχθούν.

Οι κάτοικοι στο Μετόχι λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την επερχόμενη κακοκαιρία βάζουν ξύλινες σανίδες στις εισόδους της πόρτας, σακιά με άμμο αλλά και μηχανές άντλησης υδάτων σε περίπτωση που το νερό φτάσει στα σπίτια τους.

Αν και τα φαινόμενα δεν αναμένονται στην ίδια ένταση με την κακοκαιρία Ντάνιελ, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για μέτρα προστασίας ειδικά στις πληγείσες περιοχές όπου τα εδάφη είναι κορεσμένα.

Επιμέλεια: Βαλερία Δολαψάκη

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Νίκος Κοντορούσης, Αλέξανδρος Μέμος, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Φρόσω Παύλου, Ελπίδα Κουτσογιάννη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More