Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζεται το πρωτοφανές κύμα βίας στη Γαλλία – Μαρτυρία Έλληνα για τις ταραχές

Στη δίνη της βίας κλυδωνίζεται για 6η μέρα η Γαλλία καθώς οι ταραχές συνεχίζονται, έστω και με μικρότερη ένταση. Όταν πέφτει το σκοτάδι, νεαροί αρχίζουν να καίνε κάδους, δημόσια κτίρια και καταστήματα, και να επιδίδονται σε λεηλασίες. Οι αστυνομικοί έχουν κάνει χιλιάδες συλλήψεις και προσπαθούν να προλάβουν τα επεισόδια, ελέγχοντας τις αναρτήσεις στα social media. Έκκληση πάντως για τερματισμό της βίας απηύθυνε η γιαγιά του 17χρονου Ναέλ.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διατηρηθεί και για την αποψινή νύχτα η δύναμη των 45.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για την τήρηση της τάξης. Ο Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε “οδηγίες για αυστηρότητα” και ζήτησε “όπως και πριν να γίνουν συλλήψεις, το συντομότερο δυνατόν“, διευκρίνισαν συνεργάτες του.

Η χθεσινή νύχτα σημαδεύτηκε από την επίθεση με φλεγόμενο αυτοκίνητο στο σπίτι του δημάρχου επαρχιακής πόλης, όπου κινδύνεψαν η σύζυγός του και τα παιδιά του. Άγνωστοι εισέβαλλαν με φλεγόμενο αυτοκίνητο στην κατοικία του, ενώ εκείνος κοιμόταν στο οχυρωμένο με συρματόπλεγμα δημαρχείο, για να το προστατέψει από τους διαδηλωτές. Η σύζυγος και ένα από τα δύο παιδιά του τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Η σύζυγός μου χειρουργήθηκε στη μία το μεσημέρι. Είναι με μορφίνη. Δεν θα μπορέσει να περπατήσει για τρεις μήνες. Η μικρή μου κόρη έπεσε και χτύπησε το φρύδι της, εντυπωσιακό γιατί υπήρχε πολύ αίμα. Αλλά είναι κυρίως το σοκ” δήλωσε ο δήμαρχος, Βενσάν Ζανμπρέν.

These videos will make your heart ache.
You will never see these footages on TV. #elon #france #franceViolence #FranceHasFallen #FranceProtest #FranceOnFire #Paris #emeutes #JungKook_Seven #Ashes2023#ElonMusk pic.twitter.com/atl28WejuR

— Mushtaq (@Mushtaq07559495) July 2, 2023

Τη συμπαράστασή της στον δήμαρχο εξέφρασε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες ενέργειες που δεν θα μείνουν ατιμώρητες, ενώ ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ένα κάλεσμα προς αιρετούς αξιωματούχους και πολίτες να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από δημαρχεία σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε εξάλλου από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF) Νταβίντ Λινάρ, καθώς έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις εναντίων αιρετών αξιωματούχων. Ο επικεφαλής της AMF, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για «150 δημαρχεία ή δημοτικά κτίρια που έχουν δεχθεί επιθέσεις από την Τρίτη».

Κι ενώ οι Αρχές στη Γαλλία μιλούν για σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης, 719 άτομα συνελήφθησαν, 577 αυτοκίνητα και 74 κτίρια πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Τα πιο βίαια επεισόδια καταγράφηκαν στη Μασσαλία, όπου για μία ακόμη φορά πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Μετά τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούσαν σε συγκεντρώσεις στα Ηλύσια Πεδία, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στη εμβληματική λεωφόρο του Παρισιού, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους ενώ δεν έλειψε η αναστάτωση σε κάποια από τα πολυσύχναστα καφέ της περιοχής.

Το κλίμα τρόμου που επικρατεί τις τελευταίας ημέρες περιγράφει στην ΕΡΤ Έλληνας κάτοικος του Παρισιού. “Kάηκαν πολλά εμπορικά κέντρα, πολλά μαγαζιά, πολλα ιδιωτικά αμάξια. Για να πάω δουλειά πρέπει να περάσω από το Ναντέρ για αυτό προσπαθώ αν πάω στη δουλειά να μην γυρίσω αργά το βράδυ” τόνισε ο Αλέξανδρος Μαυρίδης.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες των νέων για άνιση μεταχείριση από την πλευρά της αστυνομίας λόγω καταγωγής και προέλευσης από χαμηλή κοινωνική τάξη.

Η αναταραχή στη Γαλλία έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στις γειτονικές χώρες με τον Γερμανό καγκελάριο να εκφράζει την ανησυχία του. Τριανταπέντε άτομα, σχεδόν όλοι ανήλικοι, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ταραχών στις Βρυξέλλες. Σε επτά συλλήψεις προχώρησε και η αστυνομία στη Λωζάνη μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν σε επιχειρήσεις, διαδηλωτές, στην πλειονότητας τους ανήλικοι.

#emeutes apparemment ya que les arabes et noirs qui volent hein. Et la pourquoi il les plaques pas au sol? Pourquoi c’est tranquille? Meme pas un controle degoutant .Vous comprenez la rage des maghrébins et noirs pic.twitter.com/Sw6geP0uta

— ben.ben31 (@benben315) July 2, 2023

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More