Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις – Εξετάσεις εξ αποστάσεως σε 11 ΑΕΙ

Με επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και με πολλές σχολές να παραμένουν ακόμη υπό , κατάληψη, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Παιδεία, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα – εκτός αυτού της Πάτρας – ανακοίνωσαν τη διενέργεια των εξετάσεων του εξαμήνου εξ αποστάσεως.

Φοιτητές -κινούμενοι προς τη Βασιλίσσης Σοφίας- προσέγγισαν τον αστυνομικό φραγμό, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Η ένταση συνεχίστηκε σε δρόμους των Εξαρχείων, όπου ομάδα ατόμων άναψαν φωτιές σε κάδους και πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ προκάλεσαν ζημιές και σε αυτοκίνητα. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Οι φοιτητές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για 4η εβδομάδα, αντιδρώντας στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου τοπογράφων Άγγελος Θωμόπουλος: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, τις γενικές μας συνελεύσεις, τα συλλαλητήρια, μέχρι να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο».

Ο φοιτητής της ιατρικής Αθηνών, Χάρης Τσιμιδάκης, επισημαίνει: «Βλέπουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο πλήττονται τα πτυχία μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα».

Στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους βγήκαν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και στην Πρυτανεία του ακαδημαϊκού ιδρύματος που από το μεσημέρι τελούσε υπό κατάληψη, μετά το πέρας του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, όταν φοιτητές και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου εισήλθαν στο κτίριο.

Οι δυνάμεις μπήκαν στο χώρο της Πρυτανείας και από το υπόγειο πάρκινγκ, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ έλεγξαν όλους τους ορόφους προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο. Οι φοιτητές αποχώρησαν ενώ είχαν αναρτήσει και πανό, το οποίο κατέβασαν οι αστυνομικές δυνάμεις

Με ψηφιακά μέσα θα διενεργηθούν οι εξετάσεις σε 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Την ίδια ώρα 150 τμήματα συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είπε όχι στην εξ’ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο, λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εγκύκλιος για την εξ’ αποστάσεως εξεταστική είναι δεσμευτική και πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας.

Οι καταλήψεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προκαλούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το επίμαχο σχέδιο νόμου αφορά όχι μόνο στην λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, αλλά και στην ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Σπάμε τα δεσμά, δόθηκε πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο στους πρυτάνεις. Για εμάς προέχει η εφαρμογή του νόμου. Όπου έχουν κληθεί οι αρχές έχουν παρέμβει, διαχρονική προσπάθεια του χώρου της Αριστεράς να δημιουργήσουν προβοκάτσιες, εκεί επενδύουν, εκεί έχτισαν καριέρες, επιδιώκουν διαχρονικά τη δημιουργία έντασης, δε θα ρίξουμε νερό στο μύλο της προπαγάνδας της αριστεράς».

Το νομοσχέδιο με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο», αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Παύλος Σαρόγλου

Επιμέλεια: Κώστας Νούσης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More