Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχο τις ευρωεκλογές θέτει ο Στ. Κασσελάκης – Εν αναμονή της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ομάδας Αχτσιόγλου

Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και φόντο τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν αλλαγές στη δυναμική των κομμάτων, εντείνονται οι εσωκομματικές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις στην αντιπολίτευση. Επιχείρηση επανεκκίνησης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις και τις επαπειλούμενες αποχωρήσεις, ενώ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνεδριάζει την Κυριακή (19/11) η Κεντρική Επιτροπή.

Ιδιαίτερη κρίσιμη είναι η Κυριακή για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν θα μπορούσα να περιγράψω σχεδόν επιγραμματικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα των «6+6» και την Έφη Αχτσιόγλου, είναι ότι ο «γάμος» των δύο πλευρών υπό την ηγεσία Κασσελάκη, παρουσιάζει πολλά προβλήματα και είναι δύσκολο να διαρκέσει. Το διαζύγιο μοιάζει πολύ πιθανό» αναφέρει ο πολιτικός δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Παντελάκης.

Το πρωί της Κυριακής, αρχίζει η διαδικτυακή συνεδρίαση των μελών και στελεχών κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου και αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Πρόκειται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις – εάν θα συνεχίσουν ή θα αποχωρήσουν – ενώ η ομάδα τους αριθμεί επτά βουλευτές.

Ωστόσο, τα δεδομένα διαφοροποιούνται σε σχέση με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» με τους δύο βουλευτές, ακριβώς λόγω του αριθμού των επτά βουλευτών των «6+6». Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα έχουν υπάρξει ενωτικές κινήσεις από στελέχη για να δημιουργηθούν «γέφυρες» ανάμεσα στις δύο πλευρές και από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε αρκετές συναντήσεις, την ώρα που όλα τα ενδεχόμενα είναι «στο τραπέζι». Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως και στη συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ, επέλεξε, σε αντίθεση με τις πολύ σκληρές αναφορές του έναντι της «Ομπρέλας», να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Το Σάββατο, με κείμενό τους, ανακοίνωσαν αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, 26 μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής.

Επιχείρηση επανεκκίνησης στον ΣΥΡΙΖΑ – Δυναμική αντιπολίτευση ζητά ο Ν. Ανδρουλάκης

Στον απόηχο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και με φόντο την έντονη κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, εντείνονται ενόψει ευρωκάλπης, οι πολιτικές πρωτοβουλίες και ζυμώσεις. Τον στόχο για τις ευρωεκλογές βάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζοντάς τον ως αποτέλεσμα για επιστροφή του κόμματος ως ηγετικής δύναμης της αριστερής και Προοδευτικής παράταξης.

«Τους στόχους μας θα τους προσδιορίσουμε συλλογικά και συλλογικά θα κριθούμε για το αν θα τους επιτύχουμε ή όχι. Και εγώ πρώτος, ως νέος πρόεδρος του κόμματος. Πάντως, να ξέρετε ότι δεν μπήκα στη μάχη για να χάσω» αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ίδιος στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος για ένα νέο «εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης», ένα 24ωρο πριν από τη συνδιάσκεψη των «6+6» και της Έφης Αχτσιόγλου, που αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις: παραμονή ή αποχώρηση.

Την Κυριακή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζητεί από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να μην επαναπαυτούν αλλά να εντείνουν την αντιπολιτευτική δράση τους. Στη Χαριλάου Τρικούπη συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ΠΑΣΟΚ ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

«Έχουμε χρέος τον νέο κύκλο, που ανοίγει για την παράταξή μας, να τον υπηρετήσουμε με υψηλό δείκτη αξιοπιστίας και συνέπειας. Οι αξίες, οι ιδέες και οι θέσεις μας θα υπηρετούν την προσπάθεια μας να υπάρξει μία ισχυρή δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα συσπειρωθούν γύρω από την προσπάθειά μας να υπάρχει ισχυρή κυβερνητική εναλλακτική στη χώρα» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Κυβερνητικά «βέλη» κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Αιχμηρή κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, ασκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τα ποσοστά τους στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. «Με μηδενισμό και με κραυγές δεν έχει σημασία τόσο τελικά ποιος είναι δεύτερος και ποιος είναι τρίτος, αλλά το γεγονός ότι οι πολίτες δεν «αγοράζουν» αυτή τη μηδενιστική λογική» τονίζει ο Παύλος Μαρινάκης.

Την πεποίθηση ότι το ΚΚΕ θα αυξήσει δυνάμεις στις ευρωεκλογές, εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης» στην Αθήνα. «Aπορρίπτουμε τη στήριξη ή συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, παλεύοντας ενάντια τόσο στα φιλελεύθερα όσο και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε κάθε είδους κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σφοδρά πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βάζοντας στο στόχαστρο και τα στελέχη που αποχώρησαν με την «Ομπρέλα», για καταλυτικό ρόλο τους στην ανατροπή, όπως αναφέρει, της εντολής του δημοψηφίσματος του 2015.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, η πολιτική αντιπαράθεση φαίνεται ότι θα οξυνθεί περαιτέρω.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More