Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα: Ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Η Χαμάς «απαντά» με ρουκέτα στη Σντερότ

Περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό είναι η πόλη της Γάζας, η οποία βάλλεται με σφοδρά πυρά από Αεροπορία και Πυροβολικό. Ο πόλεμος μπαίνει πλέον σε νέα φάση, με μάχες εντός αστικού ιστού για τον έλεγχο της πόλης, ενώ κανείς πλέον δεν μπορεί να φύγει, μιας και οι Ισραηλινοί ελέγχουν τις δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας το απόγευμα της Παρασκευής (3/11) με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Τα πρώτα πλάνα δείχνουν πτώματα μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, όπου τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο τις τέσσερις εβδομάδες που διαρκεί ο πόλεμος. Το νοσοκομείο δέχθηκε την επίθεση την στιγμή που έφταναν στην πύλη του πολλά ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνά το περιστατικό.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πόλη της Γάζας

Την ίδια στιγμή σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πόλη της Γάζας, όπως φαίνεται και στον χάρτη που παρουσίασε η επικεφαλής του τμήματος Διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου. Έχουν πυκνώσει τα χτυπήματα, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν νοσοκομεία που θεωρούνται ορμητήρια της Χαμάς.

Με κίτρινο χρώμα στον χάρτη φαίνονται οι περιοχές όπου επιχειρούν οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ και με το μπλε αυτές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης.

Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος, έχει καταφέρει να ελέγξει τις δυο βασικές οδικές αρτηρίες εξόδου από το βόρεια Γάζα, το δρόμο Σαλάχ αλ Ντίν και τον παραλιακό Αλ Ρασίντ.

Με βάση την εικόνα αυτή φαίνεται ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει κάνει το πρώτο βήμα να περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και πλέον στοχεύει στην απομόνωση των περιοχών όπου εκτιμά ότι βρίσκονται συγκεντρωμένες οι περισσότερες δυνάμεις της Χαμάς.

Το επιχειρησιακό σχέδιο παραπέμπει στη μάχη του Ιράκ και του διεθνούς συνασπισμού το 2016 για την απελευθέρωση της Μοσούλης από την ISIS.

Επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στη Σντερότ, δίπλα σε δημοσιογράφους

Επίθεση με ρουκέτες πραγματοποίησε η Χαμάς στην πόλη Σντερότ κοντά στο Τελ Αβιβ. Μια από τις ρουκέτες έπεσε δίπλα από τα τηλεοπτικά συνεργεία,ανάμεσά τους και το συνεργείο της ΕΡΤ. Η ρουκέτα διέλυσε αυτοκίνητα των τηλεοπτικών συνεργείων.

Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων

Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς έως ότου απελευθερωθούν οι περισσότεροι από 240 όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του.

“Το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας”, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν “ανθρωπιστικές παύσεις” στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διαμονή της βοήθειας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον 240 όμηροι παραμένουν στα χέρια του παλαιστινιακού κινήματος.

Ηγέτης Χεζμπολάχ Νασράλα: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα – Ένας άμαχος για κάθε άμαχο

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ισχυρή πολιτοφυλακή του εμπλέκεται σε πρωτοφανείς διασυνοριακές μάχες με το Ισραήλ και απείλησε με κλιμάκωση. Απέφυγε να ανακοινώσει ότι η Χεζμπολάχ συμμετέχει πλήρως στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς αλλά δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ “δεν θα περιοριστούν” στην κλίμακα που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα.

Η Χεζμπολάχ κλιμακώνει (τις επιθέσεις) μέρα με τη μέρα, αναγκάζοντας το Ισραήλ να διατηρήσει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, αντί για τη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είπε ο Νασράλα στην ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Μιλώντας για πρώτη φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς τόνισε ότι η Χεζμπολάχ δεν πτοείται από τις αμερικανικές απειλές και από τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή. «Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ΗΠΑ απείλησαν να μας βομβαρδίσουν στον Λίβανο από τα στρατιωτικά τους πλοία στη Μεσόγειο. Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο. Αν ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, εσείς οι Αμερικανοί θα πληρώσετε με τα πλοία, τα αεροσκάφη και τους στρατιώτες σας», είπε.

«Θυμηθείτε τις ήττες σας στον Λίβανο και το Ιράκ και την ταπεινωτική αποχώρησή σας από το Αφγανιστάν. Αυτοί που σας νίκησαν στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980 είναι ακόμα ζωντανοί και τα παιδιά και τα εγγόνια τους είναι έτοιμα να σας αντιμετωπίσουν», ισχυρίστηκε.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δηλώσεων στις οποίες έριξε την ευθύνη στις ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ, ο Νασράλα είπε: «Μόνο εσείς οι Αμερικανοί μπορείτε να τερματίσετε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα, από τότε που το ξεκινήσατε». Σημειώνοντας ότι η ομάδα του δεν εκφοβίζεται και δεν θα αλλάξει πορεία λόγω απειλών, ο Νασράλα είπε: «Ο μόνος παράγοντας που θα επηρεάσει τη θέση μας είναι η εξέλιξη του πολέμου».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα, ως εκ τούτου τα κινήματα αντίστασης επιτέθηκαν και θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία», δεσμεύτηκε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ, λέγοντας: «Μην προχωρήσετε άλλο. Πολλοί άμαχοι έχουν ήδη πεθάνει. Σας υπόσχομαι: Ένας πολίτης για έναν πολίτη».

Ο Χασάν Νασράλα αποκάλεσε το Ισραήλ «εύθραυστο σαν ιστό αράχνης» και δικαιολόγησε τις επιθέσεις των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή. «Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά, αλλά απέτυχε να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ ολόκληρος ο κόσμος έχει δει εικόνες παλαιστίνιων παιδιών που βομβαρδίζονται στη Γάζα», τόνισε.

«Μια νίκη της Γάζας εναντίον του Ισραήλ δεν θα είναι νίκη για το Ιράν ή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα είναι πρωτίστως μια πατριωτική νίκη για τους Παλαιστίνιους, αλλά και για την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία και επίσης τον Λίβανο. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τη Χαμάς στη Γάζα». Προτρέπει επίσης τις αραβικές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στο Ισραήλ.

Η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης ήταν 100% παλαιστινιακή και οι “ιδιοκτήτες” της το έκρυψαν από όλους. Πρόσθεσε ότι αυτή η μάχη είναι εντελώς παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, δεν έχει καμιά σχέση με κανένα περιφερειακό ζήτημα. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ, τόνισε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. «Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ήρθε τη σωστή στιγμή» υπογράμμισε. Tόνισε ότι «το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω του ομήρους μόνο μέσω διαπραγματεύσεων».

Ο Νασράλα περιέγραψε επίσης δύο στόχους: ο πρώτος είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και ο δεύτερος είναι η Χαμάς να είναι νικήτρια σε αυτόν τον πόλεμο.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More