Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφυροκοπούν τη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις – Ανησυχία για πλήγματα κοντά σε νοσοκομείο

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη Γάζα τη Δευτέρα, προελαύνοντας με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και απελευθερώνοντας μια γυναίκα του στρατού που κρατούνταν αιχμάλωτη από μαχητές της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, καθώς αεροπορικά πλήγματα δέχθηκαν περιοχές κοντά σε νοσοκομεία όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο δίπλα στους τραυματίες.

Γάζα: Βομβαρδίζεται περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου

Νέα ισραηλινά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

<p>Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πολύ ισχυρές εκρ</p>

Ο στρατός δήλωσε ότι μια γυναίκα στρατιώτης, που αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια της βίαιης επιχείρησης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου διασώθηκε στη Γάζα, η πρώτη διάσωση από την έναρξη του εβδομαδιαίου πολέμου. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρείχαν λίγες λεπτομέρειες, αλλά ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η οπλίτης Όρι Μεγκίντις, 19 ετών, “είναι καλά” και είχε συναντηθεί με την οικογένειά της. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την καλωσόρισε στο σπίτι της, λέγοντας ότι το “επίτευγμα” των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ “καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους”.

Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ώστε να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων ή να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος, όπως είπε, θα είναι μακρύς και δύσκολος. “Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς“, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. “Αυτό δεν θα συμβεί“. Ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενη οργή για την αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει τη χειρότερη αιφνιδιαστική επίθεση στη χώρα εδώ και μισό αιώνα, δήλωσε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Η Χαμάς πιστεύεται ότι κρατά περίπου 240 αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ακόμη και όταν το Ισραήλ ενεργεί για να συντρίψει τη Χαμάς και να τερματίσει τη 16ετή κυριαρχία της στην περιοχή.

Η Χαμάς, η οποία απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους, δήλωσε ότι θα άφηνε τους άλλους ελεύθερους με αντάλλαγμα χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ, μεταξύ των οποίων πολλοί εμπλεκόμενοι σε θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Το Ισραήλ απέρριψε την προσφορά και ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η χερσαία εισβολή “δημιουργεί τη δυνατότητα” να απελευθερωθούν οι όμηροι, προσθέτοντας ότι η Χαμάς “θα το κάνει μόνο υπό πίεση”.

Η Χαμάς έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει άλλες τρεις γυναίκες αιχμάλωτες. Η μία, σε μια σύντομη δήλωση – πιθανότατα υπό πίεση – επικρίνει την αντίδραση του Ισραήλ στην κρίση των ομήρων. Ο Amos Aloni, του οποίου η κόρη Danielle εμφανίζεται στο βίντεο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και η σύζυγός του σοκαρίστηκαν όταν την είδαν στην τηλεόραση, αλλά ένιωσαν “ανακούφιση που είναι ζωντανή και που την είδαν“.

Μεγαλύτερες χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τόσο βόρεια όσο και ανατολικά της πόλης της Γάζας. Το Ισραήλ λέει ότι πολλές από τις δυνάμεις της Χαμάς και μεγάλο μέρος της μαχητικής υποδομής της, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδες χιλιομέτρων τούνελ βρίσκονται στην πόλη της Γάζας, η οποία πριν από τον πόλεμο φιλοξενούσε πάνω από 650.000 ανθρώπους, πληθυσμός συγκρίσιμος με εκείνον της Ουάσιγκτον.

Παρόλο που το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα, όπου βρίσκεται η πόλη της Γάζας, και να μετακινηθούν νότια, εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν, εν μέρει επειδή το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες. Περίπου 117.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι που ελπίζουν σε ασφάλεια διαμένουν σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, μαζί με χιλιάδες ασθενείς και προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, γνωστή ως UNRWA, αναφέρει ότι σχεδόν 672.000 Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στα σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις της, οι οποίες έχουν φτάσει στο τετραπλάσιο της χωρητικότητάς τους. Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini κατηγόρησε το Ισραήλ για “συλλογική τιμωρία” των Παλαιστινίων και για εξαναγκασμό σε εκτόπισή τους από τη βόρεια Γάζα στο νότο, όπου εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 8.300, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο αριθμός αυτός δεν έχει προηγούμενο στις δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας. Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς, αριθμός επίσης πρωτοφανής.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ένα ισραηλινό τανκ και μια μπουλντόζα στο κέντρο της Γάζας να αποκλείουν τον κύριο αυτοκινητόδρομο βορρά-νότου της περιοχής. Το βίντεο, που τραβήχτηκε από έναν δημοσιογράφο, δείχνει ένα αυτοκίνητο να πλησιάζει ένα χωμάτινο φράγμα κατά μήκος του δρόμου. Το αυτοκίνητο σταματά και κάνει αναστροφή. Καθώς απομακρύνεται, ένα τανκ φαίνεται να ανοίγει πυρ και μια έκρηξη καταπίνει το αυτοκίνητο. Ο δημοσιογράφος, σε ένα άλλο αυτοκίνητο, τρέχει μακριά τρομοκρατημένος, φωνάζοντας: “Πήγαινε πίσω! Πηγαίνετε πίσω!” στα οχήματα που πλησιάζουν. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε αργότερα ότι στο αυτοκίνητο που χτυπήθηκε σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αρνήθηκε να σχολιάσει πού έχουν αναπτυχθεί ισραηλινές δυνάμεις, αλλά δήλωσε ότι επιπλέον δυνάμεις έχουν εισέλθει στη Γάζα και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να “επεκτείνονται και να εντείνονται”.

Ο στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες μαχητές που επιτέθηκαν μέσα από κτίρια και σήραγγες. Είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει πλήξει περισσότερους από 600 στόχους μαχητών, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων. Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και προς το εμπορικό κέντρο του, το Τελ Αβίβ. Η Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα που εισήλθαν από τα βορειοδυτικά.

Εν τω μεταξύ, νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δέχθηκαν αυξανόμενη απειλή. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κοινοποίησε βίντεο που φαίνεται να δείχνει μια έκρηξη και μια στήλη καπνού κοντά στο τουρκοπαλαιστινιακό νοσοκομείο φιλίας για καρκινοπαθείς. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Sobhi Skaik, δήλωσε ότι έχει υποστεί ζημιές σε ένα χτύπημα που έθεσε σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Και τα 10 νοσοκομεία που λειτουργούν στη βόρεια Γάζα έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, ανέφερε το γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων. Το προσωπικό αρνήθηκε να φύγει, λέγοντας ότι η εκκένωση θα σήμαινε θάνατο για τους ασθενείς που βρίσκονται σε αναπνευστήρες.

Παράλληλα, επλήγησαν περιοχές σε απόσταση 50 μέτρων από το Al Quds Hospital αφού έλαβε δύο κλήσεις από τις ισραηλινές αρχές την Κυριακή που το διέταξαν να εκκενώσει, δήλωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου. Ορισμένα παράθυρα είχαν ανατιναχθεί και τα δωμάτια ήταν καλυμμένα με συντρίμμια. Είπε ότι 14.000 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More