Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφυροκόπημα γύρω από τα νοσοκομεία της Γάζας: Σκηνές χάους και άμαχοι σε απόγνωση – Η ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Στην πόλη της Γάζας προελαύνουν οι ισραηλινές δυνάμεις, σφυροκοπώντας περιοχές όπου υπάρχουν νοσοκομεία. Ισραηλινά άρματα φέρονται να είναι ήδη έξω από το παιδιατρικό νοσοκομείο και λίγα μόλις μέτρα από το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο θεωρείται ορμητήριο της Χαμάς. Τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της Γάζας δέχτηκαν ανελέητο σφυροκόπημα τη νύχτα, ενώ η κατάσταση είναι δραματική στα μισά περίπου νοσοκομεία και κλινικές που ακόμα λειτουργούν. Οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν μικρο-επεμβάσεις χωρίς να χρησιμοποιούν αναισθητικό.

 

Διεθνή δίκτυα, όπως το CNN μεταδίδουν ρεπορτάζ από το κέντρο της Γάζας όπου πλέον βρίσκεται ο Ισραηλινός στρατός, ενώ το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες της καταστροφής. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων βρέθηκε και πάλι κοντά στους στρατιώτες. Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν και σήμερα από τα βόρεια με κατεύθυνση σε πολλές περιπτώσεις τον καταυλισμό προσφύγων της Χαν Γιούνις. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής, ελπίζοντας σε ένα κομμάτι ψωμί από την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τετράωρες παύσεις, τις οποίες ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ωμό κυνισμό εκ μέρους του Ισραήλ.

Το θερμόμετρο ανεβαίνει και στο μέτωπο της Δυτικής Όχθης. Χιλιάδες οπλισμένοι Παλαιστίνιοι με σημαίες της Ισλαμικής τζιχάντ συνοδεύουν τη σορό των μαρτύρων, όπως λένε, από τα Ισραηλινά πυρά. Ενώ στη Χεβρώνα οι Ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν ένα κτήριο, που όπως είπαν ανήκε σε τρομοκράτες της Χαμάς.

 

Δραματικές εξελίξεις

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στη Γάζα. Το Al Jazeera μεταδίδει πως οι Παλαιστίνιοι που φεύγουν από το βασικό δρόμο με κατεύθυνση τα νότια δέχτηκαν επιθέσεις στον Σαλάχ αλ Ντιν, δρόμο διαφυγής που έχουν υποδείξει οι αρχές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για χτύπημα σε σχολείο στην περιοχή με 20 νεκρούς.

Χιλιάδες άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο το νοσοκομείο Σίφα υποχρεώθηκαν να φύγουν μετά τους βομβαρδισμούς. Υπενθυμίζεται ότι στο νοσοκομείο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 80.000 άνθρωποι.

 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο IDF θα κρατήσει τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο, λίγες ώρες αφότου είχε δηλώσει στο Fox News ότι το Ισραήλ δε θέλει να ανακαταλάβει ή να κυβερνήσει τη Λωρίδα, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, είχε πει στο ABC News ότι το Ισραήλ θα έχει «τη συνολική ευθύνη της ασφάλειας» για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ρεπορτάζ της Χααρέτζ αναφέρει ότι ο IDF ετοιμάζεται να δεχτεί επιθέσεις και από άλλες χώρες, όπως το Ιράν και το Ιράκ, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα.

 

Χάρτης με τα νοσοκομεία

Η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου εξηγεί πού ακριβώς είναι τα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα και γιατί γίνονται στόχος τα νοσοκομεία.

Το Αλ Σίφα: όπου το BBC αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα 250 μέτρα. Σύμφωνα με τη Χαμάς στο νοσοκομείο υπάρχουν 5.000 ασθενείς και 60.000 άμαχοι, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις σημερινές μάχες πολλοί έφυγαν.

Το Αλ Κουντς: όπου επίσης το BBC αναφέρει ότι αντηχούν πυρά και εκρήξεις, ενώ ο Παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για σφοδρές μάχες και για δράση ελεύθερων σκοπευτών. Σε αυτό το νοσοκομείο έχουν καταφύγει 14.000 άμαχοι

Το  Αλ Ραντίσι: σύμφωνα με την Χαμάς νοσηλεύονται 38 παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια και περίπου 1000 που έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο είναι αντικρουόμενες πληροφορίες αν έχει περικυκλωθεί ή όχι, ενώ ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ότι ήταν πίσω από τις νυχτερινούς αιματηρούς βομβαρδισμούς.

Όλα τα νοσοκομεία είναι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και για όλα τα νοσοκομεία ο Ισραηλινός Στρατός είχε δώσει εντολή εκκένωσης τους όλες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς αλλά χωρίς την εγγύηση και την παρουσία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ΟΗΕ ή άλλου οργανισμού, ουδείς αναλάμβανε ευθύνη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την δημοσιογράφο Άννα Παπασωτηρίου, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι και ο παραλιακός δρόμος Αλ Ραντίσι θα ανοίξει για τη φυγή των αμάχων προς το νότο, και σήμερα άνοιξε μόνο ο Σαλάχ αλ Ντιν, για 6 ώρες αντί για 4, στο πλαίσιο των καθημερινών παύσεων που γίνονται για ανθρωπιστικούς λόγους. 

Σφοδρές μάχες – Η Χαμάς εξαπέλυσε όλμους προς τη Σντερότ

Νωρίτερα μέλη της Χαμάς επιχείρησαν, ίσως από κάποιο τούνελ, να χτυπήσουν με όλμους προς τα στοιχεία πυροβολικού που επιχειρούν από την Στερόντ, μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ισραήλ Γιώργος Σιδέρης. Σήμανε συναγερμός και το συνεργείο της ΕΡΤ μπήκε στο καταφύγιο. Ο κπανός που αντίκρισε δημοσιογράφος και συνεργείο όταν βγήκε από το καταφύγιο μαρτυρούσε την έκρηξη από το βλήμα όλμου.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησε βομβαρδισμός από το πυροβολικό, επιθετικά ελικόπτερα ενώ ακούγονταν και μαχητικά να πετούν.

Ρουκέτες σε βορρά και νότο

Από το πρωί πάνω από 20-30 επιθετικές ενέργειες της Χαμάς με ρουκέτες ή και όλμους αλλά και μη Επανδρωμένα που εστάλησαν είτε από το νότιο Λίβανο είτε από την Υεμένη, περιγράγει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σιδέρης.

Από την αρχή του πολέμου, ο IDF έχει πλήξει πάνω από 15.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και έχει κατασχέσει πάνω από 6.000 όπλα. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις συνέχισαν τα πλήγματα σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών κέντρων διοίκησης, υποδομών και πυραύλων, αποθήκες όπλων και υλικοτεχνικής υποστήριξης, θέσεις εκτόξευσης, σήραγγες.  Ο στρατηγός Χαλεβί μπήκε χθες, Πέμπτη (9/11) στην υπό κατάληψη λωρίδα της Γάζας και επιθεώρησε τα στρατεύματα του Ισραήλ που βρίσκονται στον αστικό ιστό. Κίνηση υψηλού συμβολισμού που θέλει να δείξει το επίπεδο ασφάλειας και τον έλεγχο από τους Ισραηλινούς σε εδάφη που το πάνω χέρι είχε η Χαμάς. 

Σκηνές χάους στα νοσοκομεία Αλ Κοντς και Αλ Σίφα της Γάζας – Σε απόγνωση οι άμαχοι

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 28 τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Αλ Κοντς, στην Πόλη της Γάζας, ενώ σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη στην περιοχή αυτήν μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι παιδιά και δύο από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση.

«Διεξάγονται σφοδρές μάχες και οι ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων (ισραηλινής) κατοχής πυροβολούν στο νοσοκομείο Αλ Κοντς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα μεταξύ των εκτοπισμένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «δεν μπορεί να συζητήσει τις πιθανές τοποθεσίες των επιχειρήσεών του» για να μην θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες του.

«Πολλά άρματα (…) περικυλώνουν τέσσερα νοσοκομεία του τομέα» υποστήριξε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, αναφέροντας το παιδιατρικό-ογκολογικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, μια ψυχιατρική κλινική, το παιδιατρικό Νασρ και την οφθαλμολογική κλινική.

Πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες έξω από το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, έπειτα από ένα πλήγμα στις εγκαταστάσεις τους, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο διευθυντής του Αλ Σίφα, ο Μοχάμεντ Άμπου Σαλμίγια, επέρριψε την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό ο οποίος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Σαλμίγια είπε εξάλλου ότι στο νοσοκομείο του μεταφέθηκαν περίπου 50 πτώματα μετά τον βομβαρδισμό, σήμερα το πρωί, ενός σχολείου όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι στο στόχαστρό τους είναι ένα «αρχηγείο» της Χαμάς που γειτονεύει με το Αλ Σίφα, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «καρδιά» της επιχειρησιακής δράσης της οργάνωσης.

Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν πού να πάνε – «Με πονούν τα πόδια μου»

Ο Αϊμάν Αλ Μάσρι, ένας από τους χιλιάδες εκτοπισμένους, αποφάσισε να φύγει και αυτός προς τα νότια αφού προηγουμένως αναζήτησε καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του πριν από 10 ημέρες. Ελπίζει, όπως είπε, να βρει αλλού ασφάλεια, μετά τη σημερινή επίθεση στο νοσοκομείο.

«Σήμερα έπληξαν το Αλ Σίφα… Όλοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους και φτάσαμε εδώ με τα πόδια», είπε ο Μάσρι στο πρακτορείο Reuters, ενώ κατευθυνόταν προς τα νότια μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. Κάποιοι κρατούσαν λευκές σημαίες, άλλοι είχαν μαζί τους τα λιγοστά υπάρχοντά τους, στρώματα και βαλίτσες.

Ο ίδιος και η οικογένειά του περπάτησαν για τρία χιλιόμετρα, πέρασαν ανάμεσα στα ισραηλινά άρματα που προχωρούν προς την πόλη και συνέχισαν την πορεία τους για μερικά χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι που κάποιος τους βοήθησε παίρνοντάς τους στο αυτοκίνητό του.

«Με πονούν τα πόδια μου», είπε ο Μάσρι που πρόσφατα είχε νοσηλευτεί σε άλλο νοσοκομείο με τραύμα στο πόδι. «Σήμερα κατευθυνόμαστε νότια, αύριο μπορεί να μας στείλουν στον βορρά. Δεν είναι λύση αυτή. Θέλουμε εκεχειρία», πρόσθεσε

Μια γυναίκα που έφυγε και αυτή σήμερα από το Αλ Σίφα είπε πως είχε τραυματιστεί και νοσηλευόταν στη μαιευτική κλινική. «Ήμασταν στον πέμπτο όροφο (…) και οι βόμβες έπεφταν πάνω μας», είπε. «Αναγκαστήκαμε να τρέξουμε στους δρόμους».

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το Reuters δείχνουν χαοτικές σκηνές σε έναν σκεπαστό, εξωτερικό χώρο κοντά στα εξωτερικά ιατρεία του Αλ Σίφα, όπου κοιμούνταν πολλοί εκτοπισμένοι. Ένα κορίτσι με μοβ μπλουζάκι και αίματα στο πρόσωπο, στο λαιμό και τα χέρια, ούρλιαζε και χτυπούσε με μανία τα χέρια του. Ένα αγόρι κειτόταν άψυχο σε ένα στρώμα στο έδαφος, με μια λίμνη αίματος στο κεφάλι του. Ρούχα, διάφορα αντικείμενα, στρώματα, ήταν διάσπαρτα παντού στο ματωμένο πάτωμα. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν, έκλαιγαν, θρηνούσαν.

Ένας άνδρας απομάκρυνε μια ηλικιωμένη που έκλαιγε. Δύο άλλοι μετέφεραν έναν νεαρό, ο ένας τον κρατούσε από τα πόδια, ο άλλος από τα χέρια.

Πηγή: ΕΡΤ – Αποστολή: Γιώργος Σιδέρης, κάμερα: Φώτης Πάντος, ήχος: Αντώνης Κυπραίος, Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Πληροφορίες και απο Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More