Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στη σκιά της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή – Η ατζέντα και οι ελληνικές θέσεις

Διήμερη Σύνοδος στις Βρυξέλλες, την οποία επισκιάζει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται για ακόμα μία φορά να τονίσει ως προς το θέμα αυτό το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Θα ενημερώσει όμως και τους ομολόγους του για τις πρόσφατες επαφές που είχε τη Δευτέρα κατά το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ και τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Καΐρου το προηγούμενο Σάββατο, καθώς ήταν και από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχε στη συγκεκριμένη σύνοδο με τη συμμετοχή ηγετών από τις αραβικές χώρες.

Θα επαναλάβει επίσης, όπως έκανε και στο Κάιρο, ότι η Χαμάς δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό. Θα τονίσει όμως και την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την ανάγκη μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης, επαναλαμβάνοντας τη βασική ελληνική θέση ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συνδέεται και με το άλλο θέμα της Συνόδου, το μεταναστευτικό. Και εδώ για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική του διάσταση. Το είχε κάνει στη Μάλτα, στη Σύνοδο των MED9, το είχε κάνει στην άτυπη Σύνοδο της Γρανάδας ενώ κατά πληροφορίες της ΕΡΤ αναμένεται να υπογραμμίσει και την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο ως προς το θέμα αυτό, λόγω και του Μεσανατολικού.

Ένα ακόμα θέμα είναι φυσικά η οικονομία. Είναι η συζήτηση που γίνεται για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι θέσεις της Ελλάδας εδώ είναι εκφρασμένες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει μιλήσει και θα μιλήσει για ακόμη μια φορά για μεγαλύτερη ευελιξία, ειδικά όσον αφορά πρόσθετους πόρους, δηλαδή όσον αφορά στο μεταναστευτικό και όσον αφορά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, που ξεκινάει στις 4 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, αν και δεύτερος στις εκλογές στη χώρα του, έχει μεγάλες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αποστολή: Μαρίνα Παπαδάκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More